Yaşar Kemal'in Hüyükteki Nar Ağacı adlı eserinde kelime grupları
The word groups in Yaşar Kemal's novel Hüyükteki Nar Ağacı
- Tez No: 858049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaşar Kemal, Hüyükteki Nar Ağacı, Kelime Grupları, Türk Dili, Yaşar Kemal, Hüyükteki Nar Ağacı, Word Groups, Turkish Language
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Bu çalışmada, Türk edebiyatının nadide isimlerinden biri olan Yaşar Kemal'in“Hüyükteki Nar Ağacı”adlı romanında kullandığı kelime grupları incelenmiştir. Kelime gruplarının tasnifinde Mustafa Altun'un Türkçede Kelime Grupları Çözümlemeleri adlı yapıtı referans olarak alınmıştır. Bu çalışma ile ilk olarak Yaşar Kemal'in Türk dilini nasıl kullandığını, hangi kelime gruplarına vurgu yaptığını tespit etmek ve bundan haraketle Türkçede kelime grupları üzerine yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci kısımda Yaşar Kemal'in hayatı ve eserleri hakkında bilgiler sunulmuştur. İkinci kısımda dil araştırmacılarının kelime gruplarına yönelik tanımlarına, tasniflerine ve çeşitleri hakkındaki bilgilerine yer verilmiştir. Üçüncü kısımda Yaşar Kemal'in Hüyükteki Nar Ağacı isimli kitabındaki kelime grupları tasnif edilerek incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise grafik ve istatiksel verilerle kelime gruplarının tercih edilme sıklığına yönelik kapsamlı bir analiz gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the word groups used in the novel“Hüyükteki Nar Ağacı”of Yaşar Kemal, a precious name of Turkish literature, has been studied. The reference for the classification of the word groups is based on Türkçede Kelime Grupları Çözümlemeleri by Mustafa Altun. The prior aim of this work is determining how Yaşar Kemal used Turkish Language, which word groups he emphasized and from this point of view contributing the future works based on the word groups in Turkish. This study has three main parts. First part includes the information about Yaşar Kemal's life and works. Second part consists of the definitions, classifications and variety information about the word groups by language researchers. Third part has the examination of Yaşar Kemal's Hüyükteki Nar Ağacı book by classification of the word groups. A comprehensive analysis of the preference sequence of the word groups is given in the conclusion by graphical presentations and statistical data.