İndetermine kolestazı olan hastalarda prognostik değerlendirme
Prognostic evaluation in patients with indeterminate cholestasis
- Tez No: 858431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN VATANSEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: kronik kolestaz, UDCA, indetermine kolestaz, chronic cholestasis, UDCA, indeterminate cholestasis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: İndetermine kolestazı olan hastaların izlemlerinde aldıkları tanılar, ursodeoksikolik asite yanıt oranları ve prognozlarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinde 2005-2024 yılları arasında indetermine kolestaz ile takip edilen hastalar taranarak dahil etme kriterlerine uygun olan 60 hasta çalışmaya alındı. Retrospektif olarak hastaların anamnezleri, ek hastalıkları, laboratuvarları, görüntüleme, patoloji verileri, tedavileri, transplant ve ilaç raporları yönünden hastalar taranarak indetermine kolestazı olan hastaların izlemde aldıkları tanı, ursodeoksikolik asit tedavisine 3. ve 12. ay yanıtları değerlendirildi. ALP' de %25 düşüş yanıt olarak kabul edildi. Bulgular: Kolestatik karaciğer hastalığı olan 548 hasta tarandı. Kesin tanı koyamadığımız, kronik kolestazı olan, kriterlere uygun 60 hasta çalışmaya alındı. İzlemde 5 hastaya (%8,3) primer sklerozan kolanjit tanısı konuldu. Başvuruda 38 hastada (%63,3) ANA negatif, 17 hastada (%23,6) pozitifti. 1 hastada p-ANCA pozitif saptandı. Ursodeoksikolik asit alan hastaların 0-3.ay ve 0-12.ay alkalen fosfataz, gama glutamil transferaz, total bilirubin değerleri karşılaştırıldığında alkalen fosfatazda 3 ayda %50 yanıt, gamaglutamil transferazda %65 düşüş görüldü.0-12.ayda da alkalen fosfatazda %61.4 yanıt, gamaglutamil transferazda %72,4 düşüş görüldü. Total bilirubindeki azalma anlamlı değildi. 12.ayda alkalen fosfatazdaki yanıtta artış görüldü. Sonuç: Literatürde indetermine kolestaz ile takipli hastaların diyagnostik süreci ile alakalı klinik çalışma sayısı oldukça yetersizdir. Bu hastalarda prognozun daha iyi aydınlatılabilmesi için hasta grubunun daha net tanımlanmaya ihtiyacı vardır. Histolojide atlayıcı tutulum yapabildiği, manyetik rezonans kolanjiyopankreatografinin normal saptanabileceği de unutulmamalıdır. İndetermine kolestazda genetik tarama modaliteleri oluşturulması, spesifik antikorların taranması diyagnostik süreç açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: We aimed to investigate the diagnoses, response rates to ursodeoxycholic acid and prognosis of patients with indeterminate cholestasis. Materials and Methods: 548 patients with cholestatic liver disease were screened.Sixty patients who were followed up with indeterminate cholestasis at the Gastroenterology Clinic of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between 2005 and 2024 and who were screened and met the inclusion criteria were included in the study. The patients were retrospectively screened in terms of anamnesis, comorbidities, laboratories, imaging, pathology data, treatments, transplant and drug reports, and the follow-up diagnosis of patients with indeterminate cholestasis and their responses to ursodeoxycholic acid treatment at the 3rd and 12th months were evaluated. A 25% decrease in ALP was considered as response. Results: Sixty patients with chronic cholestasis, for whom we could not make a definitive diagnosis, and who met the criteria were included in the study. During the follow up, 5 patients (8.3%) were diagnosed with primary sclerosing cholangitis. At presentation, ANA was negative in 38 patients (63.3%), positive in 17 patients.p-ANCA was detected positive in 1 patient. When the alkaline phosphatase, gamma glutamyl transferase and total bilirubin values of the patients receiving ursodeoxycholic acid at 0-3 months and 0-12 months were compared, a 50% response in alkaline phosphatase and a 65% decrease in gammaglutamyl transferase were observed in 3 months. 61.4 responses, 72.4% decrease in gammaglutamyl transferase. The decrease in total bilirubin was not significant. An increase in the response in alkaline phosphatase was observed at 12 months. Conclusion: The number of clinical studies in the literature regarding the diagnostic process of patients with indeterminate cholestasis is quite insufficient. In order to better elucidate the prognosis in these patients, the patient group needs to be defined more clearly. It should not be forgotten that there may be skipping involvement in histology, and magnotic resonance cholangiopancreatography may also be found to be normal. Creating genetic screening modalities and screening specific antibodies in indeterminate cholestasis is important for the diagnostic process.