Omega glutatyon transferaz-1 ve ekstrasellülermatriks-1 molekül düzeylerinin ektopik gebeliktanısındaki belirleyici rolü
The determinative role of omega glutathionetransferase-1 and extracellular matrix-1 molecularlevels in the diagnosis of ectopic pregnancy
- Tez No: 858493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: biyobelirteç, ektopik gebelik, ekstrasellüler matriks-1 molekül, omega glutatyon transferaz-1, biomarker, ectopic pregnancy, extracellular matrix-1 molecule, omega glutathione transferase-1
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Ektopik gebelik (EP), yüksek anne morbidite ve mortalitesi ile ilişkilidir. Erken teşhis yöntemlerinin yetersiz olması bu mortalite oranlarını arttırmaktadır. Çalışmadaki amacımız potansiyel yeni moleküler belirteçler olarak Glutatyon-S- transferaz omega-1 (GSTO1), ve Ekstrasellüler Matriks Protein 1 (ECM-1) moleküllerini araştırarak EP'nin erken tespiti ile klinik tanıyı ve hasta yönetimini iyileştirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde tek merkezli ve prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya antenatal ve jinekoloji kliniklerimize yatırılarak takip ve tedavileri gerçekleştirilen 18-40 yaş aralığında 50 gebelik kaybı, 50 ektopik gebelik tanılı ve 50 sağlıklı gebe (kontrol) olmak üzere toplam 150 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan maternal serum örneği alınarak Omega Glutatyon Transferaz-1 ve Ekstrasellüler Matriks-1 Molekül düzeyleri ELİSA yöntemiyle çalışılmıştır. Bulgular: GSTO-1 seviyesinin sağlıklı gebelik grubunda istatistiksel anlamlı olarak daha düşük olduğunu saptadık. Ayrıca tüm çalışma grubunda sağlıklı gebeliği ayırt etmede GSTO-1'in 2,53 (ng/ml) ve altında olmasının %60 sensitivite, %63 spesifite ile sağlıklı gebeliği istatistiksel anlamlı olarak ayırt ettiği bulundu (p=0,007, AUC=0,631). ECM-1'in sağlıklı gebelik grubunda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğunu saptadık. Ayrıca tüm çalışma grubunda sağlıklı gebeliği ayırt etmede ECM- 1'in 98,7(pg/ml) üzerinde olmasının %100 sensitivite, %35 spesifite ile sağlıklı gebeliği istatistiksel anlamlı olarak ayırt ettiği bulundu (p=0,023, AUC=0,603). İki belirtecin ayırt edici rolleri karşılaştırıldığında, GSTO-1 ve ECM-1'in sağlıklı gebeliği ayırt etme gücü bakımından aralarında fark saptamadık (p=0,66). GSTO-1 seviyeleri sağlıklı gebelik, ektopik gebelik ve gebelik kaybı grupları arasında değerlendirildiğinde; hem ektopik gebelikte hem de gebelik kaybı gruplarında sağlıklı gebelik grubundan daha yüksek olduğu bulunurken, ektopik gebelik ve gebelik kaybı grupları arasında fark saptanmadı. Tüm çalışma grubunda ektopik gebeliği ve gebelik kaybını ayırt etmede GSTO-1'in fayda sağlamadığı saptandı. ECM-1 seviyelerinin sağlıklı gebelik, ektopik gebelik ve gebelik kaybı grupları arasında ektopik gebelikte sağlıklı gebelik grubundan daha düşük iken hem sağlıklı gebelik ve gebelik kaybı grupları arasında hem de ektopik gebelik ve gebelik kaybı grupları arasında anlamlı fark saptanmadı. Tüm çalışma grubunda ektopik gebeliği ve gebelik kaybını ayırt etmede ECM-1'in fayda sağlamadığı saptandı. Tüm hasta grubunda yaş, hafta, beta-hcg, progesteron, CA125, GSTO-1 ve ECM-1 arasındaki ilişki değerlendirildiğinde GSTO-1'in ve ECM-1'in yaş, hafta, beta-hcg, progesteron, CA125 ile korelasyonunun olmadığı saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, hem GSTO-1'in hem de ECM-1'in erken gebelikte sağlıklı gebeliği, sağlıklı olmayan gebelikte ayırt etmede kullanılabilecek bir biyobelirteç olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca her ne kadar ayırt ettirici rolü olmasa da GSTO-1 seviyelerinin ektopik gebelik ve gebelik kaybında sağlıklı gebelikten farklı olmasının ileride yapılacak bu konudaki çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Ectopic pregnancy (EP) is associated with high maternal morbidity and mortality. Inadequate early detection methods increase these mortality rates. Our aim in this study is to improve clinical diagnosis and patient management with early detection of EP by investigating Glutathione-S-transferase omega-1 (GSTO1) and Extracellular Matrix Protein 1 (ECM-1) molecules as potential new molecular markers. Materials and methods: This study was conducted prospectively and single centered in the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. A total of 150 patients between the ages of 18-40 years, including 50 patients with pregnancy loss, 50 patients with ectopic pregnancy and 50 healthy pregnant women (control), who were hospitalized in our antenatal and gynecology clinics, were included in the study. Maternal serum samples were collected and Omega Glutathione Transferase-1 and Extracellular Matrix-1 Molecule levels were determined by ELISA method. Results: We found that GSTO-1 level was statistically significantly lower in the healthy pregnancy group. We also found that GSTO-1 level of 2.53 (ng/ml) and below distinguished healthy pregnancy with 60% sensitivity and 63% specificity in the whole study group (p=0.007, AUC=0.631). We found that ECM-1 was statistically significantly higher in the healthy pregnancy group. In addition, in the whole study group, ECM-1 above 98.7 (pg/ml) was found to distinguish healthy pregnancy with 100% sensitivity and 35% specificity (p=0.023, AUC=0.603). When the discriminative roles of the two markers were compared, there was no difference between GSTO-1 and ECM-1 in terms of their ability to distinguish healthy pregnancy (p=0.66). When GSTO-1 levels were evaluated between healthy pregnancy, ectopic pregnancy and pregnancy loss groups, it was found that GSTO-1 levels were higher in both ectopic pregnancy and pregnancy loss groups than in the healthy pregnancy group, while no difference was found between ectopic pregnancy and pregnancy loss groups. In the whole study group, GSTO-1 was not found to be useful in differentiating ectopic pregnancy and pregnancy loss. ECM-1 levels were lower in the healthy pregnancy, ectopic pregnancy and pregnancy loss groups in the ectopic pregnancy group than in the healthy pregnancy group, but there was no significant difference between the healthy pregnancy and pregnancy loss groups and between the ectopic pregnancy and pregnancy loss groups. ECM-1 was not useful in differentiating ectopic pregnancy and pregnancy loss in the whole study group. When the correlation between age, week, beta-hcg, progesterone, CA125, GSTO-1 and ECM-1 was evaluated in the whole patient group, it was found that GSTO-1 and ECM-1 were not correlated with age, week, beta-hcg, progesterone, CA125. Conclusion: In conclusion, we concluded that both GSTO-1 and ECM-1 are biomarkers that can be used to distinguish healthy pregnancy from unhealthy pregnancy in early pregnancy. In addition, although it does not have a discriminating role, we believe that the fact that GSTO-1 levels are different in ectopic pregnancy and pregnancy loss compared to healthy pregnancy will shed light on future studies on this subject.