Finansal esnekliğin firma içi ve firma dışı risk unsurlarıyla ilişkisi: Borsa İstanbul imalat sektörü üzerine bir uygulama
The investigation of the relationship between financial flexibility and internal and external risk factors in firms: An application on the manufacturing sector of Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 858502
  2. Yazar: MEHMET SERKAN ÇALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Esneklik, Risk, Sistematik Risk, BIST, Financial Flexibility, Risk, Systematic Risk, BIST
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Finansal esneklik beklenmeyen değişimlerin karşısında firmaların yatırım fırsatlarını yakalama ve hayatını devam ettirebilmesine olanak sağlar. Firmaların finansal esnekliğinin ölçümü uygulamacıların esnekliğe bakış açısına göre farklılaşmaktadır. Finansal esneklik firmalarda karar alma süreçlerinde dikkate alınan faktörlerdendir. Firmalarda finansman kararları alınırken risk faktörü de dikkate alınan en önemli unsurlardandır. Dolayısıyla finansal esnekliğin risk unsurlarıyla olan ilişkisi firmanın finansal esnekliğiyle ilgili izlenecek süreçlere yön verebilmektedir. Bu çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören imalat sektörü firmalarından oluşan örneklem grubuyla firma içi risk unsurları olan finansman, faaliyet, endüstri ve yönetim riskiyle piyasa riskini yansıtan beta katsayısının finansal esneklik değeriyle arasında ki ilişki panel veri analizi ile incelenmiştir. Firmaların finansman riskleri, faaliyet riskleri ve endüstri riski ile finansal esneklik arasında ilişki tespit edilmiştir. Çeşitli nedensellik testleri yapılmıştır. Finansal esnekliği orta ve yüksek olan firmalarda beta katsayısı birden düşük olanların yoğun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial flexibility enables firms to capture investment opportunities and sustain their operations in the face of unexpected changes. The measurement of financial flexibility varies according to the perspective of practitioners. It is considered a crucial factor in the decision-making process of firms. When making financing decisions, firms also take into account the risk factor, which is one of the most important considerations. Therefore, the relationship between financial flexibility and risk factors can guide the processes related to a firm's financial flexibility. This study examines the relationship between financial flexibility and various internal risk factors as well as market risk represented by the beta coefficient. The sample consists of manufacturing sector firms listed on the Borsa Istanbul. Panel data analysis is employed to investigate the relationship. The study identifies relationships between firms risks, and financial flexibility. Causal tests are conducted to establish the nature of these relationships. It is observed high and medium levels of financial flexibility tend to have lower beta coefficients, indicating lower market risk.