Üstün yetenekli tanısı konan ve konmayan ilkokul 4. sınıföğrencilerinin matematik motivasyonları ile matematik kaygı durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between mathematics motivation and mathematics anxiety of primary school 4th grade students who were or were not diagnosed as gifted
  1. Tez No: 858515
  2. Yazar: RUKİYE AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, 4. Sınıf, Üstün Yetenekli, Matematik Kaygısı, Matematik Motivasyonu, Gifted, Mathematics Anxiety, Mathematics Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, üstün yetenekli tanısı konan ve üstün yetenekli tanısı konmamış olan ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematik motivasyonları ile matematik kaygı durumları arasındaki ilişkinin bazı değişkenler bakımından incelenmesidir. Araştırmada, betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş ili merkez Dukladiroğlu ve Onikişubat ilçeleri ile Afşin ve Elbistan ilçesinde bulunan 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4.sınıfa devam eden 250 üstün yetenekli tanısı konan ve 250 üstün yetenekli tanısı konmayan 500 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Balantekin ve Oksal (2014) tarafından geliştirilen Matematik Motivasyon Ölçeği ve Bindak (2005) tarafından geliştirilen“Matematik Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, matematik kaygısı ile içsel motivasyon, dışsal motivasyon, motivasyon toplam arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki, matematik kaygısı ile motivasyonsuzluk arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Üstün yetenekli tanısı konan ve konmayan 4. sınıf kız öğrencilerinin matematik motivasyonları ile matematik kaygı durumları arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Üstün yetenekli tanısı konan ve konmayan 4. sınıf erkek öğrencilerinin matematik kaygısı ile içsel motivasyon, dışsal motivasyon, motivasyon toplam arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Matematik kaygısı ile motivasyonsuzluk arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Üstün yetenekli tanısı konan ve konmayan 4. sınıf öğrencilerinin matematik motivasyonları arasında içsel motivasyon ve dışsal motivasyon alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuş, motivasyonsuzluk alt boyutunda ise, anlamlı fark bulunamamıştır. Üstün yetenekli tanısı konan ve konmayan 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between mathematics motivation and mathematics anxiety levels of 4th grade primary school students who are diagnosed as gifted and those who aren't diagnosed as gifted, in terms of some variables. In the research, descriptive and relational scanning model was used. The sample of the research consists of 4th grade students in the 2022-2023 academic year in the central Dukladiroğlu and OnikiĢubat districts of KahramanmaraĢ province and Afşin and Elbistan districts consists of 500 students, 250 of whom were diagnosed as gifted and 250 of whom weren't diagnosed as gifted. Mathematics Motivation Scale developed by Balantekin and Oksal (2014) and“Mathematics Anxiety Scale”developed by Bindak (2005) were used as data collection tools in the study. As a result of the analyses, a negative significant relationship was found between mathematics anxiety and intrinsic motivation, extrinsic motivation and motivation total, and a positive significant relationship was found between mathematics anxiety and amotivation. In the regression analysis, it was determined that all motivation sub-dimensions predicted mathematics anxiety. No significant relationship was found between the mathematics motivation and mathematics anxiety of 4th grade female students who were or weren't diagnosed as gifted. A negative significant relationship was found between mathematics anxiety and intrinsic motivation, extrinsic motivation and total motivation of 4th grade male students diagnosed as gifted and not. A significant positive relationship was found between mathematics anxiety and lack of motivation. A significant difference was found between the mathematics motivation of 4th grade students who were diagnosed as gifted and those who weren't but no significant difference was found in the subdimension of amotivation. A significant difference was found between the mathematics anxiety levels of 4th grade students who were diagnosed as gifted and those who weren't.