Türkiye'de sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık kuruluşlarının dijital pazarlama kanallarının incelenmesi: Ege Bölgesi örneği
Investigation of digital marketing channels of health insThe case of Aegean Region
  1. Tez No: 858519
  2. Yazar: İSMAİL IŞIKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ALTIOK GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Dijital Pazarlama, Web Sitesi, Sosyal Medya, Health Tourism, Digital Marketing, Website, Social media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmanın ana amacı Ege Bölgesi'nde bulunan“Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'' almaya hak kazanmış sağlık kuruluşlarının web siteleri ve sosyal medya hesapları gibi dijital pazarlama kanallarına verdiği önemi saptamaktır. Türkiye'de ”Sağlık Turizmi Yetki Belgesine'' sahip sağlık kuruluşları içerisinde, Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmelerin dijital pazarlama kanallarının mevcudiyeti, aktifliği, erişilebilirliği ve ulaşılabilirliği ise çalışmanın alt amacını oluşturmaktadır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri toplanırken ikincil veri kaynaklarından yararlanılmış ve içerik analizi yöntemiyle veriler analiz edilmiştir. Araştırma kapsamına Temmuz 2023 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın web sitesinde yayınlanan ''Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'' almaya hak kazanan ve Ege Bölgesi'nde yer alan Google üzerinde en yüksek yorum sayısına ve 4 puan üzeri değerlendirmeye sahip ilk 20 kuruluş girmektedir. Dijital pazarlama kanalları, 25.09.2023 ile 19.10.2023 tarihleri arasında incelenmiştir. Bulgular: Belirlenen kriterlerden;“mevcut medikal teknolojiler: 2”,“performans bilgileri: 3”,“sağlık turizmi sekmesi: 1”,“dilek şikâyet bölümü: 4”,“yabancı hastalara özel bilgi: 1”,“ödeme bilgisi: 1”ve“hasta hak ve sorumlulukları: 4”, kuruluşun web sitesinde bulunmaktadır. Ayrıca;“branşlar/hizmet türü: 1”,“yabancı dil desteği: 2”,“hekim listesi: 3”,“sertifika ve belge bilgisi: 9”ve“hasta memnuniyet anketi: (0) hiçbir kuruluşta”bulunmamaktadır. Araştırmada sosyal medya entegrasyonu ve hesabı olmayan: 1'er kuruluş tespit edilmiştir. Facebook puan ve yorum değerlendirmesinin 6 kuruluşta aktif olmadığı tespit edilmiştir. Facebook uygulamasında 4 ve Instagram uygulamasında 3 kuruluşun 1 hesap üzerinden farklı dillerde ortak paylaşım yaptığı belirlenmiştir. Facebook'da 10 ve Instagram'da 9 kuruluş yabancı dilde içerik bulundurmamaktadır. Canlı destek hizmeti 12 kuruluş tarafından verilmekte olup, bu kuruluşlardan 8'i WhatsApp, 2'si web sitesi ve 2'si ise hem WhatsApp hem web sitesi üzerinden hizmet vermektedir. Sonuç: Araştırmanın ana amacı kapsamında incelenen işletmelerin web sitesi ve sosyal medya hesaplarına yeterli önem vermediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde özellikle uluslararası sağlık turizmi alanında dijital pazarlama kanallarının yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen işletmelerin sosyal medya hesaplarının yabancı dil kullanımı açısından yetersiz düzeyde olduğu ve bu sebeple uluslararası sağlık turizmi açısından erişilebilir durumda olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of the study is to determine the importance given to digital marketing channels such as websites and social media accounts by health institutions in the Aegean Region that are entitled to receive the“Health Tourism Authorization Certificate.”. The presence, activity, accessibility, and accessibility of digital marketing channels of businesses operating in the Aegean Region among the health institutions with the“Health Tourism Authorization Certificate”in Turkey constitute the sub-objective of the study. Method: Qualitative research methods were used in the study. While collecting the data for the study, secondary data sources were used, and the data were analyzed by the content analysis method. Within the scope of the research, the top 20 organizations that are entitled to receive the“Health Tourism Authorization Certificate”published on the website of the Ministry of Health in July 2023 and have the highest number of comments and more than 4 points of evaluation on Google in the Aegean Region are included. Digital marketing channels were examined between 25.09.2023 and 19.10.2023. Results: From the determined criteria,“Current Medical Technologies: 2”,“Performance Information: 3”,“Health Tourism Tab: 1”,“Wish Complaint Section: 4”,“Information Special for Foreign Patients: 1”,“Payment Information: 1”and“Patient Rights and Responsibilities: 4”are available on the website of the organization. In addition,“Branches/Service Type: 1,”“Foreign Language Support: 2”,“Physician List: 3”,“Certificate and Document Information: 9”, and“Patient Satisfaction Survey: (0) in any organization”are not available. In the research, one organization without social media integration and accounts was identified. It was determined that Facebook rating and comment evaluation were not active in 6 organizations. It has been determined that 4 organizations in the Facebook application and 3 organizations in the Instagram application share jointly in different languages through 1 account. 10 organizations on Facebook and 9 on Instagram do not have content in a foreign language. Live support service is provided by 12 organizations; 8 of these organizations serve via WhatsApp, 2 on the website, and 2 on both WhatsApp and the website. Conclusion: Within the scope of the main purpose of the research, it was concluded that the enterprises examined did not give sufficient importance to their websites and social media accounts. When the findings obtained in the research are evaluated in general, it is concluded that digital marketing channels are insufficient, especially in the field of international health tourism. It has been determined that the social media accounts of the examined enterprises are insufficient in terms of foreign language use and therefore are not accessible in terms of international health tourism.