Şehir markalaşması sürecine sosyal medya pazarlaması uygulamalarının etki değerinin ölçülmesi: Konya şehir markasında deneysel bir araştırma
Measuring the impact value of social media marketing applications on the city branding process: An experimental research on Konya city branding
  1. Tez No: 858537
  2. Yazar: AFİFE ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NİHAN CİCİ KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Şehir Markalaşması, Sosyal Medya Kanalları, YouTube, Brand, City Branding, Social Media Channels, YouTube
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ürün ve hizmetleri tanımanın en kolay yollarından olan marka kavramı, uzun yıllardan beri kullanılan bir kavram olup aynı ürün ve hizmetler gibi şehirler de kendilerine özgü bir markaya sahiptirler. Markalaşma sürecinde sosyal hesaplarını etkin şekilde kullanan şehirler sayesinde şehir sakinleri veya şehri ziyaret edecek kişiler şehirde yaşanan olumlu, olumsuz gelişmeler, şehre dair tarihi, kültürel, turistik özelikler hakkında anlık bilgi alabilmektedirler. Bu araştırmada Konya şehrinin sosyal medya pazarlaması uygulamalarından YouTube'un şehir markalaşması sürecine etki değerleri, deneysel tasarım yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Konya şehri hakkında bilgi sahibi olmayan, Konya şehrinde ikamet etmeyen kişiler çalışmanın örneklemini oluşturmakta olup bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evreni seçilirken“yargısal örnekleme”yöntemi uygulanmış olup toplamda 62'si deney grubu, 92'si kontrol grubu olmak üzere toplam 154 katılımcıya ulaşılmıştır. Deney grubu katılımcılarına sosyal medya kanallarından olan YouTube platformunda“Cüneyt Özdemir”tarafından paylaşılan“Gezdim Dünya'yı Gördüm Konya'yı”adlı içerikten 13 dakikalık bir kesit oluşturulup ön testten sonra son testten önce olmak üzere deney ortamında veya internet ortamında uygulanmıştır. Kontrol grubu katılımcılarına ise nötr bir video izletilerek aynı şekilde ön test ve son test uygulanmıştır. Araştırmanın anket formunu oluştururken Filiz Aslan'ın 2014 yılına ait“Şehir Pazarlaması: Kars İli Örneği”adlı doktora tezinden yararlanılmıştır. Yararlanılan bu ölçekte 53 madde ve 14 alt boyut bulunmaktadır. Toplanan verilerin Skewness ve Kurtosis değerleri kriter alınarak normal dağıldığı gözlemlenmiş ve buna bağlı olarak parametrik testler kullanılmıştır. Farklı gruplara ait ön test – son test puanları arasındaki farkı ölçmek için bağımsız gruplar t testi, deney ve kontrol gruplarının ön test – son test puanları arasındaki farklarını ölçmek için ise bağımlı gruplar t testi kullanılmıştır. Bu kapsamda elde edilen verilerin analizi için SPSS 29 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ise deney grubu katılımcılarının Konya şehrinin markalaşmasına yönelik sosyal medya pazarlaması uygulamalarına aldıkları puanlar, çalışmanın boyutlarının çoğunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuş olup sosyal medya pazarlaması uygulamalarının şehir markalaşması sürecinde olumlu bir etkisi olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of brand, which is one of the easiest ways to recognize products and services, is a concept that has been used for many years. Just like products and services, cities also have their own brand. Thanks to cities that use their social accounts effectively in the branding process, city residents or people who will visit the city can get instant information about the positive and negative developments in the city, historical, cultural and touristic features of the city. In this research, the impact values of YouTube, one of the social media marketing applications of Konya city, on the city branding process were measured using the experimental design method. People who do not have information about the city of Konya and who do not reside in Konya constitute the sample of the study, and in this research, a pre-test - post-test control group experimental design, one of the quantitative research methods, was used. While selecting the population of the research, the“judgmental sampling”method was applied and a total of 154 participants were reached, 62 of whom were in the experimental group and 92 of whom were in the control group. A 13-minute section was created for the experimental group participants from the content titled“I Traveled the World, I Saw Konya”shared by“Cüneyt Özdemir”on the YouTube platform, one of the social media channels, and it was applied in the experimental environment or on the internet, after the pre-test and before the post-test. Control group participants were shown a neutral video and pre-test and post-test were administered in the same way. While creating the survey form of the research, Filiz Aslan's 2014 doctoral thesis titled“City Marketing: The Case of Kars Province”was used. This scale used has 53 items and 14 sub-dimensions. It was observed that the collected data were normally distributed using Skewness and Kurtosis values as criteria, and parametric tests were used accordingly. Independent groups t-test was used to measure the difference between pre-test and post-test scores of different groups, and dependent groups t-test was used to measure the differences between pre-test and post-test scores of experimental and control groups. SPSS 29 package program was used to analyze the data obtained in this context. As a result of the research, the scores of the experimental group participants on social media marketing applications for branding of the city of Konya were found to be higher than the control group in most of the dimensions of the study, and it was concluded that social media marketing applications had a positive effect on the city branding process.