Geri Dön

Aile değerleri bağlamında 'Ömür Dediğin' programının incelenmesi

Review of the program 'Ömür Dediğin' in the context of family values

  1. Tez No: 858587
  2. Yazar: BÜŞRA ARSLANBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KIMTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Değer, Değerler Psikolojisi, Medya, İnsani/Dinî/Ahlaki Değerler, Family, Value, Values Education, Media, Human/ Religious/ Moral Values
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 123

Özet

Toplumlar ailelerden, aileler ise bireylerden meydana gelmektedir. Aileyi meydana getiren bireylerin, toplumun var olabilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için belli başlı değerlere sahip olması gerekmektedir. Bu değerlerin temeli ise aile kurumunda atılmakta akabinde çevre, okul ve benzeri sosyal ortamlarda söz konusu değerler gelişimlerini devam ettirmektedir. Bu sebeple değerlerin doğru kaynaklardan öğrenilip toplumdaki bireyler tarafından benimsenmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, aile ve değer kavramlarının önemine vurgu yapılarak televizyonda yayımlanan bir programda yer alan insani/ dini/ ahlaki değerler mercek altına alınmak suretiyle hem televizyon programlarında bu tür değerlere yer verilmesinin önemine hem de televizyon programlarının birey ve toplum üzerindeki etkisine dikkat çekilmesi hedeflenmiştir. Zira televizyon programlarının bazıları kişileri olumlu bazıları ise olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden bireylerin televizyon programlarını izlerken seçici davranması ve ahlaki açıdan sakıncası olmayan programları araştırarak tercih etmeleri önem arz etmektedir. Bu bağlamda araştırmada öncelikle aile, değer ve medya kavramları teorik açıdan ele alınmış olup akabinde ise TRT 1'de yayımlanan“Ömür Dediğin”programı nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada söz konusu programın ilk 33 bölümü içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan içerik analizi sonucunda“Ömür Dediğin”programında 29 değer tespit edilmiş ve bu değerlerin toplamda 1546 kez tekrar edildiği görülmüştür. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlar tablolar halinde gösterilmiş ve sonrasında ise bir takım yorum ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırmanın neticesinde“Ömür Dediğin”programında insani/dini/ahlaki değerlerin çok fazla yer aldığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla“Ömür Dediğin”programının aile ve değerler konusunda bireylere ve topluma katkı sağlayarak unutulmaya yüz tutmuş değerlerin tekrardan gün yüzüne çıkması için büyük bir fırsat sunduğu tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

Societies are formed by families, and families, in turn, consist of individuals. Individuals composing a family need to possess certain key values for the society to exist and sustain itself. The foundation of these values is laid within the family institution, and subsequently, in environments like community, school, and other social settings, these values continue to develop. Therefore, it is crucial for values to be learned from reliable sources and adopted by individuals in society. This study emphasizes the importance of family and value concepts, examining human/religious/moral values in a television program. The aim is to underscore the significance of incorporating such values into television programs and draw attention to the impact of these programs on individuals and society. Some television programs can positively or negatively influence people, highlighting the importance for individuals to be selective in watching programs and prefer those without moral concerns. The research first theoretically discusses family, values, and media concepts, followed by a qualitative analysis of the program“Ömür Dediğin”aired on TRT 1. The first 33 episodes of the program were subjected to content analysis, revealing 29 values repeated a total of 1546 times. The study's results are presented in tables, followed by interpretations and evaluations. The conclusion suggests that“Ömür Dediğin”extensively incorporates human/religious/moral values, presenting a significant opportunity to reintroduce forgotten values to individuals and society regarding family and values.

Benzer Tezler

  1. The Role of the in conservation a proposal for the evaluation of trditional residential arcitecture in Anatolia.(2 cilt)

    Kullanıcının korumadaki rolü: Anadoludaki geleneksel konut mimarisinin değerlendirilmesi için bir öneri.(2 cilt)

    GÜL ASATEKİN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    1994

    MimarlıkOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER

  2. Hayatı anlamlandırmada kuşaklararası analiz: (Atilla Uras Anadolu Lisesi örneği)

    The intergeneration analysis at giving meaning to life (The sample at Atilla Uras Anatolia Secondary school)

    SADIK EMECEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimYalova Üniversitesi

    Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RECEP YILDIZ

  3. Ömer Seyfettin'in eserlerinde kimlik ve aidiyet duygusu

    Sense of belonging and identity in Omer Seyfettin's works

    EMRE GÜNEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Türk Dili ve EdebiyatıGiresun Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FİKRET USLUCAN

  4. Medya okuryazarlığı ve aile değerleri bağlamında televizyonun Türk aile yapısına etkisi

    The effect of television on Turkish family structure in the context of media literacy and family values

    HACER FİLİZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Halkla İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞEYDA AKYOL

  5. Kur'an'da aile modelleri bağlamında aile değerleri ve eğitimi

    Family morals and education according to Quran's family models

    ZEYNEP PORT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinBursa Uludağ Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMAİL SAĞLAM