Uluslararası ekonomik birliklerin ve bu birliklerin içinde Türkiye'nin yerinin çok değişkenli istatistik teknikleri ile analizi
Analysis of international economic unions and the position of Turkey in those unions by multivariate statistical techniques
- Tez No: 85865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ORAL ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ekonomik Birlikler, Çok Değişkenli İstatistik, Faktör Analizi, Diskriminant Analizi, Kümeleme Analizi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ULUSLARARASI EKONOMİK BİRLİKLERİN VE BU BİRLİKLER İÇİNDE TÜRKİYENİN YERİNİN ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİK TEKNİKLERİ İLE ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) Ali İhsan ÖZDEMİR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1999 ÖZET Bu çalışmanın amacı, uluslararası ekonomik birliklerin içerisindeki ülkelerin ve özelde Türkiye'nin yerini sosyal ve ekonomik göstergeler açısından araştırmaktır. Uluslararası ekonomik birlikler ve Türkiye'nin bu birlikler içindeki yeri çok değişkenli istatistik teknikleri yardımıyla incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda, uluslararası ekonomik birliklerin gerçek gruplarına en yakın sonuçların demografik ve ekonomik değişkenlerin orijinal hali ile yapılan diskriminant ve kümeleme analizlerinden elde edildiği görülmektedir. Analizler sonucunda Türkiye'nin sosyal kalkınmışlık açısından Latin Amerika ülkelerine benzediği, ekonomik kalkınmışlık açısından ise daha çok D-8 ülkelerine benzediği ortaya çıkmaktadır. Analizde kullanılan demografik değişkenlerden okuma oranı, ortalama erkek yaşı ve bebek ölüm oranının diğerlerine göre daha önemli değişkenler olduğu, ekonomik değişkenlerden ise kişi başı gayri safî yurtiçi hasıla, kişi başı milli gelir ve kişi başına düşen araba sayısı değişkenlerinin diğerlerine göre daha önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bilim Kodu : 406.02.01
Özet (Çeviri)
ANALIYSIS OF INTERNATIONAL ECONOMIC UNIONS AND THE POSITION OF TURKEY IN THOSE UNIONS BY MULTIVARIATE STATISTICAL TECHNIQUES (M.Sc. Thesis) Ali İhsan ÖZDEMİR GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY August 1999 ABSTRACT The aim of this study is researching positions of countries and especially Turkey in terms of social and economic indicators in the international economic unions. International economic unions and the position of Turkey in those unions are examined by means of multivariate statistical techniques. In the conclusion of this study it is seen that the closest resaults to real group of international economic unions are obtained by using original demografic and economic variables together in the discriminant and cluster analiysis. At the end of this analiysis, it came out that Turkey is similar to Latin American countries in terms of social development and similar to D-8 countries in terms of economic development. Also it is understood that literacy rate, avarage man's life and mortality rate are more important than the other demografic variables, and that per capita gross domestic product, per capita gross national product and the per capita number of cars are more important than the other economic variables. Science Code : 406.02.01 KeyWords : International Economic Unions, Multivariate Statistical Analiysis, Factor Analiysis, Discriminant Analiysis, Cluster Analiysis Page Number : 159 Advisor : Doç. Dr. Semra Oral ERBAŞ