Çocuk acil servisimize ilaç içme şikayeti ile gelen olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases complaining to our pediatric emergency department with complaints of taking drugs
  1. Tez No: 858748
  2. Yazar: MUHAMMET SAMİ KAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, İlaç, Zehirlenme, Drug, Child, Poisoning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, çocuk acil servisimize ilaç intoksikasyonu ile gelen olgular retrospektif olarak incelendi. Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Polikliniğine 2018-2023 yılları arasında ilaç içme şikâyeti ile başvuran 1 ay-18 yaş arası 212 olgu değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, zehirlenme etkeni, hastaneye başvuruncaya kadar geçen süre, kaç olguda ilaç alımının suisid amaçlı olduğu, ilk başvuru sırasındaki bulguları ve semptomları, hastaneye yatış süreleri ve klinik bulguları ayrıntılı olarak saptandı. Alınan ilaçlar antibiyotikler, analjezikler, antipsikotikler, antiepileptikler, antihipertansifler, mix tip olanlar şeklinde ayrıldı. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programında istatistiksel analize tabi tutuldu. Çalışmaya, 139 (65,6%)'u kadın, 73 (34,4%)'ü erkek olmak üzere toplam 212 çocuk dahil edildi. Kadın hastalar 4,16±4,35 yıl, erkek hastalar ise 8,35±6,24 yıl yaşındaydı. Olguların %82,5'i Şanlıurfa'nın merkez İlçelerinden, %17,0'ının diğer ilçelerinden, %0,5'inin de başka şehirden başvurduğu görüldü. Çalışmaya katılım sağlayan 212 olgunun toplam 294 ilaç etken maddesinden dolayı intoksikasyona maruz kalmış olduğıu tespit edildi. Olguların %75,0'ının tablet formunda, %25,0'ının süspansiyon-şurup veya çözelti formunda ilaç aldığı görüldü. Hastaların %73,1'inde toksik dozda ilaç alımı olduğu anlaşıldı. Alınan ilaçların %22,6'sının antipsikotik-antidepresan, %20,8'inin analjezik, %9'unun vitamin-demir prepatarları, %9'unun mix tip ve %8,5'inin antikonvülzan ilaçlar olduğu belirlendi. Hastaların %77,4'ünün içmiş oldukları ilaç veya ilaçların kendilerine ait olmadığı öğrenildi. Olgular hastaneye ilaç aldıktan ortalama 150,57±295,17 dakika sonra gelmişlerdi. Gelen hastaların %38,7'sine mide lavajı ve aktif kömür, %36,3'üne sadece aktif kömür verildi. Olguların %86,3'üne yatışları boyunca sadece ıv sıvı desteği uygulandı. Serviste yatış sürelerine bakıldığında %43,4'ünün 2 gün yatmış olduğu, 212 hastadan 55'inin ortalama 1,46±0,90 gün yoğunbakımda yatmış olduğu saptandı. Hastaların %69,8'inin çocuğun ilacı yanlışlıkla alması sonucu, %28,3'ünün suicid sonucu intoksikasyona maruz kaldığı görülmüştür. Olguların %76,4'ü takip ve tedavisi tamamlandıktan sonra taburcu edildi. 0-6 (bebeklik ve okul öncesi) yaş grubu olgularda analjezik, antipsikotik-antidepresan ve vitamin-demir içeren preparatlar kaynaklı intoksikasyonun diğer yaş gruplarına oranla daha yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, cases presenting to our pediatric emergency department with drug intoxication were retrospectively examined. 212 cases aged between 1 month and 18 years who applied to the Harran University Hospital Pediatric Emergency Polyclinic with the complaint of taking medication between 2018 and 2023 were evaluated. The patients' age, gender, poisoning agent, time elapsed until admission to the hospital, how many cases were taken for the purpose of committing suicide, signs and symptoms at the time of initial admission, duration of hospitalization, and clinical findings were determined in detail. The medications taken were divided into antibiotics, analgesics, antipsychotics, antiepileptics, antihypertensives, and mixed types. The data obtained were subjected to statistical analysis in the SPSS 25.0 program. A total of 212 children, 139 (65.6%) female and 73 (34.4%) male, were included in the study. Female patients were 4.16±4.35 years old, and male patients were 8.35±6.24 years old. It was observed that 82.5% of the cases applied from the central districts of Şanlıurfa, 17.0% from other districts and 0.5% from another city. It was determined that 212 cases who participated in the study were exposed to intoxication due to a total of 294 drug active ingredients. It was observed that 75.0% of the cases took medication in tablet form, and 25.0% took medication in suspension-syrup or solution form. It was understood that 73.1% of the patients had consumed toxic doses of medication. It was determined that 22.6% of the drugs taken were antipsychotic-antidepressant, 20.8% were analgesics, 9% were vitamin-iron preparations, 9% were mixed type and 8.5% were anticonvulsant drugs. It was learned that 77.4% of the patients did not have the medicine or medicines they took. The cases arrived at the hospital an average of 150.57±295.17 minutes after taking the medication. Gastric lavage and activated charcoal were given to 38.7% of the incoming patients, and only activated charcoal was given to 36.3%. Only IV fluid support was administered to 86.3% of the cases during their hospitalization. When looking at the length of stay in the ward, it was determined that 43.4% of them were hospitalized for 2 days, and 55 of 212 patients were hospitalized in intensive care for an average of 1.46±0.90 days. It was observed that 69.8% of the patients were exposed to intoxication as a result of the child accidentally taking the medicine, and 28.3% were exposed to intoxication as a result of suicide. 76.4% of the cases were discharged after completion of follow-up and treatment. It was determined that intoxication due to analgesic, antipsychotic-antidepressant and vitamin-iron containing preparations was higher in cases in the 0-6 (infancy and pre-school) age group compared to other age groups.