Takım uyumunun inovatif iş davranışı üzerindeki etkisinde bilgi paylaşımının aracılık rolü: Teknopark firma çalışanları üzerinde bir araştırma
The mediating role of knowledge sharing in the effect of team cohesion on innovative work behavior: A study on Technopark company employees
  1. Tez No: 858774
  2. Yazar: MERVE AYBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Uyumu, İnovatif İş Davranışı, Bilgi Paylaşımı, Teknopark, Team Cohesion, Innovative Work Behavior, Knowledge Sharing, Technopark
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, takım uyumunun inovatif iş davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için bir analiz sunmaktadır. Takım uyumu, takım üyeleri arasındaki uyum ve iş birliği yoluyla inovatif düşünme ve risk alma gibi davranışları teşvik edebilir. Bilgi paylaşımı, takımlardaki üyeler arasındaki iletişimi ve iş birliğini güçlendiren kritik bir faktördür. Çalışmada, bilgi paylaşımının takım uyumu ve inovatif iş davranışları arasındaki ilişkide önemli bir aracı rolü oynadığı araştırılmıştır. Bu araştırma, takım uyumu, bilgi paylaşımı ve inovasyon arasındaki bağlantıyı özellikle teknoparklar perspektifinden incelemektedir. Teknoparklar, işletmelerin, araştırma kurumlarının ve girişimcilerin inovatif çözümler geliştirmek üzere bir araya geldiği ve teknolojik ilerlemelerin kararlı bir şekilde desteklendiği alanlardır. Bu bağlamda teknoparklar, takım uyumunun ve bilgi paylaşımının inovatif iş davranışı üzerindeki etkisini güçlendirebilecek bir ortam sağlamaktadır. Bu akademik çalışma, takım uyumu, bilgi paylaşımı ve takımlardaki inovatif iş davranışları arasındaki ilişkilerin anlaşılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Çalışmanın sonuçları, hem üniversite ve iş çevrelerinin iş birliğini artırmaya hem de inovasyonu teşvik etmeye yönelik faydalı olabilecek değerli bilgiler sunmaktadır. Çalışma kapsamında Tokat Teknopark firmalarında anket çalışması yapılmış ve sonuçları incelenmiştir. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Sonuçların literatürdeki çalışmalar ile örtüştüğü ve takım uyumunun ve bilgi paylaşımının inovatif iş davranışını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive analysis to understand how team cohesion influences innovative work behaviors. Team cohesion can promote behaviors such as innovative thinking and risk-taking through cohesion and collaboration among team members. Knowledge sharing is a critical factor that strengthens communication and collaboration among members in teams. The study emphasized that knowledge sharing plays an important mediating role in the relationship between team cohesion and innovative work behaviors. This research examines the link between team cohesion, knowledge sharing and innovation, particularly from the perspective of technoparks. Technoparks are spaces where businesses, research institutions and entrepreneurs come together to develop innovative solutions and where technological advances are decisively supported. In this context, technoparks provide an environment that can strengthen the impact of team cohesion and knowledge sharing on innovative work behavior. This academic study will make an important contribution to understanding the relationships between team cohesion, knowledge sharing and innovative work behaviors in teams. The results of the study provide valuable insights that can be useful for both enhancing university and business collaboration and promoting innovation. Within the scope of the study, a survey was conducted in Tokat Technopark companies and the results were analyzed. Structural equation modeling was used to test the research hypotheses. The results are in line with the studies in the literature and it is determined that team cohesion and knowledge sharing positively affect innovative work behavior.