Beta-cypermethrin pestisitinin ani toksik etkileri
Investigation of acute toxicity of the pesticide beta-cypermethrin on fishes
- Tez No: 85879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ERKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyodeney, LC50, pyrethrin, pyrethroid, akut toksisite, (3- cypermethrin, lepistes, Poecilia reticulata
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İÜ Beta-CYPERMETHRİN PESTİSİTİNİN BALIKLARA ANİ TOKSİK ETKİLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Hilâl POLAT GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 1999 ÖZET Bu çalışmada tarımsal aktivitenin bir sonucu olarak akuatik ekosisteme toksik kirletici olarak bulaşan Beta-Cypermethrin pyrethroidinin lepistes (Poecilia re ticulata) üzerinde 48 saatlik LC50 değeri saptanmıştır. Denemeler üç seri ha linde planlanmış ve toplam 180 lepistes bireyleri kullanılmıştır. Bu çalışmada akut toksisite deneylerinden statik yöntem kullanılmıştır. Ayrıca Beta- Cypermethrin pyrethroidinin her bir konsantrasyonunda lepistes bireylerindeki davranış değişimleri tespit edilmiştir. Beta-Cypermethrin denemesinde elde edilen bulgular istatistiki olarak Probit Analiz Yöntemi ile değerlendirilmiş ve lepistes bireylerinde 48 saatlik LC50 değeri 21,4 ug/l olarak hesaplanmıştır. Bilim Kodu : 401.01.05
Özet (Çeviri)
iv INVESTIGATION OF ACUTE TOXICITY OF THE PESTICIDE Beta-CYPERMETHRIN ON FISHES (M.Sc. Thesis) Hilâl POLAT GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 1999 ABSTRACT p-Cypermethrin, a pesticide contaminating aquatic ecosystems as a toxic pol lutant, as a result of agricultural activity, was investigated in the present study for acute toxicity. Guppy fish (Poecilia reticulata) was selected for the bioas- say experiments. The 48 hour LC50 was determinated for the guppies. The experiments were repeated 3 times and a total of 1 80 guppy were used. The static test method of acute toxicty was used. In addition, the behavioral chan ges at each P-cypermethrin concentration were determined for individuals. Data abtained from the P-cypermethrin investigation were evalvated using the Probit Analysis Statistical Method. The 48 hour LC50 value for guppy was estimated as 21,4 jxg/l. Science Code : 401.01.05 Keywords : Biyoassay, LC50, pyrethrin, pyrethroid, acute toxicity, P-cypermethrin, guppy, Poecilia reticulata. Number of pages : 57 Thesis Advisor Figen ERKOÇ