Örgütsel stres ve örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir çalışma
The effect of organizational stress and organizational silence on organizational commitment: A study on health workers
  1. Tez No: 858843
  2. Yazar: ERKUT UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA YAŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Sessizlik, Örgütsel Sessizlik, Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Sağlık Çalışanları, Stress, Organizational Stress, Silence, Organizational Silence, Commitment, Organizational Commitment, Healthcare Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yapılan bu çalışmada sağlık sektöründe çalışan bireylerin örgütsel stres ve örgütsel sessizlik deneyimlerinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada sağlık çalışanlarının iş ortamında maruz kaldıkları stres faktörleri ile örgüt içerisinde seslerini ifade etmek konusundaki zorlukları incelenerek, bu deneyimlerin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda çalışma evrenini, Ankara ilindeki bir kamu hastanesinde görev alan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Çalışma için 247 adet anket SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Anketlerin analizlerinde güvenilirlik analizleri, geçerlilik analizleri ve faktör yapıları, frekans analizleri, korelasyon analizleri ile çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Analizlerin sonucunda örgütsel stres ile örgütsel sessizlik arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki, örgütsel stres ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki ve örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak örgütsel stres ve örgütsel sessizliğin sağlık çalışanları üzerinde örgütsel bağlılığı olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study was to investigate the impact of organizational stress and organizational silence experiences of individuals working in the healthcare sector on organizational commitment. The study aims to assess the poteintal effects of stress factors encountered by healthcare workers in th work environment and the difficulties they face in expressing their voices within the organizational on their level of organizational commitment. The population of the study consisted of healthcare workers employed in a public hospital in Ankara. A total of 247 surveys were analyzed using the SPSS 27 program. The analyses, included reliability analyses, validity analiyses and factor structures, frequency analyses, correlation analyses and multiple regression analyses. The result of the analyses revealed a weak positive relationship between organizational stress and organizational silence, a weak negative relationship between organizational stress and organizational commitment, and a weak negative relationship between organizational silence and organizational commitment. As a result, it was observed that organizational stress and organizational silence have a negative impact on organizational commitment among heathcare workers.