David Mamet'in tiyatro oyunlarının göstergebilim bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of David Mamet's theater plays in the context of semiotics
  1. Tez No: 858850
  2. Yazar: ESER SEÇKİN ÖCEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, David Mamet, Tiyatro, Metin Analizi, Toplumsal Eleştiri, Semiotics, David Mamet, Theatre, Text Analysis, Social Criticism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında, çağdaş Amerikan tiyatrosunun önemli isimlerinden David Mamet'in dört oyunu olan“Tiyatroda Bir Yaşam”,“Glengarry Glen Ross”,“Şal”ve“Oleanna”, göstergebilim yöntemiyle çözümlenmiştir. Seçilen metinlerde yer alan temel dramatik ögeler ve bu ögelerin oluşturduğu ağ, anlamlandırma süreçleri bağlamında irdelenmiştir. Çalışmada her bir oyunun dil, mekân, zaman, beden dili, metaforlar gibi dramatik unsurları ve bu unsurların yüklendiği işlevler üzerine yoğunlaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Mamet oyunlarının taşıdığı ortak temalar, kültürel kodlar ve evrensel mesajlar çözümlenerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak, göstergebilimin metin çözümleme alanındaki etkinliği kanıtlanırken, David Mamet'in insan ve toplum gerçekliğini eleştirel bir bakış açısıyla ele alan tiyatro anlayışının ayırt edici nitelikleri ortaya konulmuştur. Türkiye'de Mamet ve oyunlarına dair çalışmaların yetersiz olması da göz önünde bulundurularak, bu tez ile hem akademik alan yazına katkı sunulması hem de oyunlarının ülkemizde daha fazla sahnelenmesi ve tanınması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, four plays by David Mamet, one of the most important names of contemporary American theater,“A Life in the Theater”,“Glengarry Glen Ross”,“Shawl”and“Oleanna”are analyzed by semiotics. The basic dramatic elements in the selected texts and the network formed by these elements were analyzed in the context of signification processes. The study focused on the dramatic elements of each play such as language, space, time, body language, metaphors and the functions of these elements. In the light of the findings, the common themes, cultural codes and universal messages carried by Mamet's plays are analyzed and interpreted. As a result, while proving the effectiveness of semiotics in the field of text analysis, the distinctive qualities of David Mamet's understanding of theater, which deals with human and social reality from a critical perspective, have been revealed. Considering the insufficient number of studies on Mamet and his plays in Turkey, this thesis aims to contribute to the academic literature and to make his plays more staged and recognized in our country.