Csr disclosure: A comparison of the most reputable Turkish and multinational corporations
Kurumsal sosyal sorumluluk beyanı: En itibarlı Türk ve uluslararası şirketlerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 461353
  2. Yazar: CANSU ÖRGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BANU BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Kurumsal İtibar, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Beyanı, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Etkileşimi, Corporate Social Responsibility (CSR), Corporate Reputation, Corporate Social Responsibility Disclosure, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı en itibarlı Türk ve çokuluslu şirketlerin online Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) konularının nasıl beyan ettiklerinin ortaya koyulmasıdır. Bu çalışma, kurumsal itibar ve kurumsal sosyal sorumluluk etkileşimine vurgu yaparak kurumsal sosyal sorumluluk iletişimine odaklanmaktadır. Bu çalışma mevcut ülkelerdeki en itibarlı şirketlerin kendi online kurumsal sosyal sorumluluk konularının beyan edilmesini incelemektedir. Kurumlar kendi kurumsal amaçlarını ve stratejilerini belirlerken, toplumların ihtiyaçlarını dikkate almaya başlamışlardır. Çünkü çoğunlukla kullanılan klasik yaklaşımların yerini bireysel değerler almıştır. Bu aşamada KSS beyanları önem kazanmıştır. Tezin ilk sorusu en itibarlı şirketlerin dijital medyada kendi KSS konularında nasıl iletişim kurduğu hakkındadır. Bu çalışma içerik analizine dayanmaktadır. Capriotti ve Moreno (2007) tarafından tanımlanmış 10 içerik kategorisine, dijital medyaların interaktif düzeylerine kendi dijital KSS beyanlarına göre analiz edilmiştir İkinci soru etkileşim araçlarının bulunma durumuyla ilgilidir. Bu araçlar aynı zamanda dijital medyada interaktiviteye olanak sağlamaktadır. Üçüncü soru Türk ve yabancı şirketlerin dijital KSS beyanlarının interaktiflik düzeyleriyle ilgilidir. Tezin kavramsallaştırma kısmında söylendiği üzere, tüm dijital KSS beyanları, Dholakia vd.'nin (2000) 6 etkileşim boyutları temel alınarak analiz edilmiştir. KSS konseptiyle ilgili çeşitli konular bu çalışmada tanımlanmıştır. Bizim bulgularımıza göre, en itibarlı Türk ve uluslararası şirketler kendi sosyal sorumluluklarını benimsiyorlar ve kendi dijital medyalarında kendi sorumlulukları hakkında iletişim kurma eğilimindeler fakat denebilir ki, uluslararası şirketler Türk şirketlere göre kendi KSS konularında kendi dijital medyalarında iletişim kurmada daha üstündürler. Bulgularımız ortaya çıkarmaktadır ki uluslararası şirketler kendi dijital medyalarında kendi kamularıyla etkileşim kurmada Türk şirketlerine oranla daha iyidirler. Bu çalışma, halkla ilişkiler uygulayıcılarına yararlı olabilecek KSS ile ilgili konuları anlamada ve dijital KSS beyanlarının interaktifliğine başvurmada bir çok kriter ve tanımlama yapmıştır.
Özet (Çeviri)
The study's purpose is to reveal how the most reputable Turkish and multinational companies disclose their Corporate Social Responsibility (CSR) issues online. The main focus of present study is on the CSR communication but especially on the interaction between corporate reputation and CSR.This paper investigates the ways in which the most reputable corporations from emerging countries disclose their CSR issues. The institutions have begun to take care of community's needs while determining their corporate objectives and strategies in place of commonly used the values of individual care. Importance of CSR disclosures came into prominence at this stage. The first question of the thesis is how do the most reputable companies communicate their CSR issues on digital media. Based on content analysis of the most reputable Turkish and the multinational companies, this research analyzes the content of corporate social responsibility disclosures according to ten content categories defined by Capriotti and Moreno (2007) and interactivity level of digital media in regard to their digital CSR disclosures. The second question is about the availability of the devices which are used to enable interactivity, on digital media. The third question is related to the interactivity level of Turkish and multinational companies' digital CSR disclosures. By using Dholakia et al.'s (2000) Six Interactivity Dimensions in the way stated in that study, all of the digital CSR disclosures were analyzed. Various issues related to CSR concept are identified in this study. According to our findings, the most reputable Turkish and multinational companies have adopted their social responsibilities and also they tend to communicate about their responsibilities on their digital media but we can say that the multinational companies are superior than Turkish companies while communicating their CSR issues on digital media. The findings reveal that the multinational companies tend to interact with their publics more than Turkish companies via digital channels. This study has identified a definition and set of criteria that may be useful to public relations practitioners in understanding CSR-related issues and applying interactivity to digital CSR disclosures.