Bağırsak flora bozukluğu olan çocuklarda folikasit düzeyi'nin değerlendirilmesi
Evaluation of folic acid level in children with it's intestinal flora disorders
- Tez No: 858937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak florası, folik asit, mikrobiyata, Intestinal flora, folic acid, microbiota
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET İntestinal mikrobiyata; hem sistemik hem de bağırsak fizyolojisini etkileyebilen, çeşitli mikroorganizmalardan oluşan, kazanılmış bir organ olarak tarif edilmektedir. Hipokrat, yüz yıllar önce“Tüm hastalıklar bağırsakta başlar”sözü ile bağırsak mikrobiyatasının önemini vurgulamıştır. Bağırsak mikrobiyotası normal sağlık durumunun korunması için oldukça önemlidir. Folik asid insan hücrelerinde sentezlenemez. Besinlerden ve bağırsak mikrobiyotasından elde edilir. Bağırsak mikrobiyotasındaki bakterilerin sentezleyebildiği ve emiliminin bağırsakta olduğu folik asitin bağırsak mikrobiyotası ile ilişkisini gösteren kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada folik asit düzeyinin bağırsak flora bozukluğunun göstergesi olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya gastroenterit tablosu ile başvuran 60 hasta çocuk ve kontrol grubu olarak 60 sağlıklı çocuk alındı. Tüm olgulardan; Folik asid, B12 ve homosistein düzeyleri retrospektif olarak hasta dosyalarından elde edildi. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 21.0 kullanılarak değerlendirildi. Vaka grubunda folik asit değerini kontrol grubuna göre daha yüksek tespit ettik. Yine vaka grubundaki 2 yaş üzeri grupta folik asit değerini, 2 yaş ve altı gruba göre daha düşük bulduk. Artan yaşla birlikte folik asit düzeyinin düştüğünü saptadık. Ayrıca vaka grubunda kontrol grubuna göre beyaz küre sayısını daha yüksek; hemoglobin, hemotoktrit ve MCV değerlerini daha düşük olarak bulduk. Sonuç olarak, vaka grubunda kontrol grubuna göre folik asit düzeyleri istatiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Bunun da bağırsak disbiyozunun bir göstergesi olabileceğinin kanaatindeyiz. Normal sağlık durumunun korunmasının yanında hemogram parametreleri, folik asit, B12 ve homosistein düzeylerini etkilemesi nedeniyle bağırsak florasının korunması hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF FOLIC ACID LEVEL IN CHILDREN WITH IT'S INTESTINAL FLORA DISORDERS Intestinal microbiota; It is described as an acquired organ consisting of various microorganisms that can affect both systemic and intestinal physiology. Hundreds of years ago, Hippocrates emphasized the importance of gut microbiota with his saying“All diseases begin in the gut”. Intestinal microbiota is very important for maintaining normal health. Folic acid cannot be synthesized in human cells. It is derived from food and the gut microbiota. There are a limited number of studies showing the relationship of folic acid, which can be synthesized and absorbed by the intestinal microbiota, with the intestinal microbiota. In this study, it was aimed to evaluate whether folic acid level is an indicator of intestinal flora disorder. Sixty children admitted with gastroenteritis and 60 healthy children as the control group were included in the study. From all cases; Folic acid, B12 and homocysteine levels were obtained retrospectively from patient files. Data were evaluated using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 21.0. We found a higher folic acid value in the case group than in the control group. Again, we found the folic acid value in the group above 2 years of age in the case group to be lower than in the group aged 2 years and younger. We found that folic acid level decreased with increasing age. In addition, the white blood cell count was higher in the case group than in the control group; We found lower hemoglobin, hematocrit and MCV values. As a result, folic acid levels were statistically higher in the case group than in the control group. We believe that this may be an indicator of intestinal dysbiosis. In addition to maintaining a normal health status, it is vital to protect the intestinal flora because it affects hemogram parameters, folic acid, B12 and homocysteine levels.