Bankacılık sektörünün hisse senedi fiyatını etkileyen değişkenler üzerine bir analiz: Borsa İstanbul uygulaması
An analysis on the variables affecting the stock price of the banking sector: Borsa Istanbul application
- Tez No: 859060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi, Borsa İstanbul, Panel Veri Analizi, Stock Price, Borsa Istanbul, Panel Data Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bankacılık sektörü, faiz oranlarına oldukça duyarlıdır. Faiz oranlarındaki değişiklikler, bankaların kârlılığına doğrudan yansır ve hisse senedi fiyatlarını da etkiler. Ekonomik büyüme, işsizlik oranları ve tüketici güveni gibi makroekonomik göstergeler, bankacılık sektörünün hisse senedi fiyatlarını etkileyebilir. Bankacılık sektörü, yoğun rekabetin olduğu bir sektördür. Diğer bankaların faiz oranları ve kredi ürünleri gibi faktörler, bankaların kârlılığına doğrudan etki eder. Regülasyonlarda meydana gelen değişiklikler, bankaların faaliyetlerini ve kârlılıklarını doğrudan etkileyebilir ve hisse senedi fiyatlarını da etkileyebilir. Finansal krizler, politik krizler veya jeopolitik gerginlikler gibi yerel veya küresel krizler, bankacılık sektörünü doğrudan etkileyebilir ve hisse senedi fiyatlarını düşürebilir. Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul'da yer alan ve işlem gören Türk ticari bankalarının Mart 2006 – Eylül 2023 döneminde hisse senedi fiyatını etkileyen finansal rasyoları belirlemektir. Çalışmada yöntem olarak panel veri analizi kullanılmıştır. Sabit etkiler modeliyle oluşturulan panel regresyon analizi sonuçlarına göre bankaların hisse senedi fiyatı değişimi üzerinde CDS, Kâr / Net Faiz Marjı, Toplam Kredi/Toplam Mevduat ve Toplam Mevduat / Toplam Yükümlülükler oranlarının etkili olmaktadır. % 10 anlamlılık seviyesinde ise ABD Doları/Türk Lirası alış kuru ve Tüketici Fiyatları Endeksi anlamlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The banking sector is very sensitive to interest rates. Changes in interest rates are directly reflected in the profitability of banks and also affect stock prices. Economic growth, rates and interest rates, and macroeconomic indicators reflect the stock prices of the banking sector. The banking sector is a sector with intense competition. Factors such as interest rates and loan products of other banks directly affect the profitability of banks. Changes in regulations can directly change banks' operations and profitability, and their stock prices may also change. Local or global crises, such as financial crises, political crises or geopolitical tensions, directly affect the banking sector and can lower stock prices. The purpose of this study is to determine the financial ratios of the price payments of the shares of Turkish commercial banks listed and traded in Borsa Istanbul between March 2006 and September 2023. Panel data analysis was used as the method in the study. By using study panel regression analysis with fixed effects model, it is seen that CDS, Profit / Net Interest Margin, Total Loan / Total Deposit and Total Deposit / Total Liabilities ratios are significant on the stock price changes of banks. At the 10% significance level, the US Dollar/Turkish Lira buying rate and Consumer Price Index remain significant