تفسير سورة الفاتحة الشـريفة مفصلًا للعلامة الشـيخ: أحمد بن روح الله الأنصاري المتوفى سنة: (1008ه)(دراسة وتحقيق)
Ahmet b. Ruhullah el-Ensâri'nin (h. 1008) 'Tefsiru Sureti'l- Fâtihati'şşerifeti Mufassalen' adlı risâlesinin tahkîk ve incelemesi / Tahkîk and review of Ahmad b. Ruhullah al-Ensâri's (1008 ah) 'Tafsiru Surat al-Fatihati al-Sharifati al-Sharifati Mufassalen'
  1. Tez No: 859072
  2. Yazar: AHMED BASHIR SAIF EDDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMUTALİP ARPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fatiha suresi, Osmanlı devleti alimleri, Ahmet b. Ruhullah, Fatiha suresinin fazileti, Surat Al-Fatihah - Scholars of the Ottoman Empire - Ahmed bin Ruhollah - Fadl Al-Fatihah
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Allahın kelamı olan en üstün kelama taalluk etmesi nedeniyle tefsir ilmi ilimlerin en şereflisidir. Alimlerin dikkati Kur'ân'ın tam ve kısmi tefsirine yönelmiştir. Alimlerden bazıları bir kısım özel surelerin fazilet, azamet ve ehemmiyetine binaen o sureleri tasnif ve tefsir etmişlerdir. Bu surelerden biri de Fatiha suresidir. Şöyle ki, hakkında sayılamayacak kadar kitap telif edilmiştir. Onlardan biri de önünüzdeki bu tefsirdir. Yazarı Osmanlı ülemasından alim ve fakih bir zattır. İlmi risaleleri şu ana kadar yayınlanmadı. Müellif tefsirini ilmi bir üslupla yazmış, akademik bir tertiple tasnif etmiş ve şu kısımlara ayırmıştır: Mukaddime, iki bölüm ve sonuç. Mukaddime istiaze ve ilgili başlıklar içermektedir. Birinci bölüm besmele ve ilgili kısımları içermektedir. İkinci bölüm Fatiha Suresi'nin tefsiri ve ilgili kısımları içermektedir. Sonuç kısmında ise, bu mübarek surenin faziletlerinden bahsedilmektedir. Araştırmacı tezinde, yazma eserlerin tahkikinde takip edilen ilmi üsul ve yolları takip etmiştir. Tez iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm üç ana başlıktan oluşuyor: Birincisi: Tefsir İlminin Önemi, İkincisi: Fatiha Suresi'nin Tefsiriyle İlgili Telif Edilmiş Eserler, üçüncüsü: Allame Ahmed b. Ruhullah ve Risalesinin Tanıtımı. Ayrıca her bölüm alt başlıklardan oluşuyor. İkinci bölüm müellif hattıyla yazılmış nüshanın tahkikini içeriyor. Araştırmacı tezde, müellifin isteğine uygun bir şekilde eseri gün yüzüne çıkarmayı hedeflemektedir. Ayrıca problemlerini açıklamayı, mütaşabihlerini izah etmeyi, kaynaklarını çıkarmayı, alıntılarını nakletmeyi ve eserde ismi geçen şahısların hal tecümelerini vermeyi uygun gördü. Sonda ilmi ve akademik fihristle tezi bitiriyor.
Özet (Çeviri)
The science of interpretation is the most honorable of all sciences. Because it is related to the most honorable word, which is the word of God Almighty, and the attention of the scholars has been directed to the interpretation of the Qur'an in its entirety and in parts, and some of them singled out a specific surah with care, authorship, and classification, due to its importance, greatness, and virtue, and among these suras: (Surah Al-Fatihah); About which countless books were written, including: This interpretation that is in your hands, which was compiled by a scholar of the Ottoman Sultanate and its jurists, whose scientific messages were not able to spread, this gentle interpretation in which its author took a scientific approach, so he arranged it academically and divided it into: Introduction , two articles, and a conclusion, and the introduction included seeking refuge with Allah and what is related to it, and the first article included the naming and what is related to it, and the second article about the interpretation of Surat Al-Fatihah and what is appropriate for that, and made the conclusion in the virtues of this blessed surah. In his investigation, the researcher relied on the scientific methods and principles used in the verification of manuscripts, and divided the thesis into two parts: the first section (for the study) and it contains three chapters: the first: defining of the importance of the science of interpretation, the second: the works that were written in the interpretation of Surat Al-Fatihah, and the third: a detailed translation of the scholar Ahmed bin Ruh Allah and defining his message, and after each chapter several demands, and the second section includes (text verification) and its interview on a rare copy in the author's handwriting, and the researcher aims to extract the text as wanted by its author, and explains its hidden and problematic, explains its similarities, documents its effects, attributes its quotes, transmit to Its guesses, and it is translated for its notables, then end up with convenient and appropriate scientific indexes.