Sınıf öğretmenlerinin bilimsel araştırma yeterlikleri ile sorgulama becerilerinin incelenmesi
Investigation of primary teachers' scientific research competences and inquiry skills
  1. Tez No: 859141
  2. Yazar: BİKEN TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ARİF KIRKIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Araştırma Becerisi, Sorgulama Becerisi, Yapılandırmacılık, 21. yy Becerileri, Sınıf Öğretmenleri, Scientific Research Skill, Inquiry Skill, Constructivism, 21st Century Skills, Classroom Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmada sınıf öğretmenlerinin bilimsel araştırma ve sorgulama becerileri incelenmek istenmektedir. Araştırma karma araştırma yöntemlerinden olan sıralı karma desen ile gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma türlerinden ilişkisel tarama modeli, nitel araştırma türlerinden durum çalışması ile yapılmıştır Araştırmanın nicel boyutuna 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinin Esenyurt bölgesinde görev yapan 303 sınıf öğretmeni, nitel boyutuna ise aynı bölgedeki 8 sınıf öğretmeni katılmıştır. Nicel veriler, Kişisel Bilgi Formu, Bilimsel Araştırma Yapabilme Becerisi Ölçeği (BAYBÖ), Öğretmenlerin Zihinsel Sorgulama Alışkanlıkları Ölçeği (ÖZSA) ile toplanmıştır. Nitel veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak sınıf öğretmenleri ile görüşme sonucunda elde edilmiştir. Nicel veriler t-testi, Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon; nitel veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Nicel araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin bilimsel araştırma becerileri iyi düzeyde bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin bilimsel araştırma becerileri cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve proje yapmış olma değişkenlerine göre bir farklılık göstermemiştir. Sorgulama becerilerinin ise yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin sorgulama becerileri ile cinsiyet ve medeni durum değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki görülmezken eğitim düzeyi ve projeye katılım değişkenleri ile arasında pozitif yönlü ilişki görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin bilimsel araştırma ve sorgulama becerileri arasında pozitif yönlü bir ilişki görülmüş; sınıf öğretmenlerinin mesleki kıdemlerinin ile bilimsel araştırma becerilerini ve sorgulama becerisini tüm alt boyutları ile yordadığı sonucuna varılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda sınıf öğretmenleriyle yapılan görüşmeler sonucunda bilimsel araştırma ve sorgulama becerilerinin gerekliliğinden bahsedilmiştir. Öğretmenlerin bu becerilere sahip olarak öğrencilere de edindirmesi gerektiği ve sınıf içerisinde öğrencilere fırsat tanınması gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to investigate the scientific research and inquiry abilities of classroom teachers. The research was carried out with the sequential mixed design, which is one of the mixed research methods. The quantitative research type was performed with the relational survey model, and the qualitative research type was performed with the case study. 303 classroom teachers working in Esenyurt district of Istanbul province in the 2022-2023 academic year took part in the quantitative dimension of the research, and also 8 classroom teachers from the same region took part in the qualitative dimension. Quantitative data were gathered by Personal Information Form, Scientific Research Competence Scale (SRCS), and Teachers' Mental Inquiry Habits Scale (TMIH). Qualitative data were obtained by conducting interviews with classroom teachers using a semi-structured interview form prepared by the researcher. Quantitative data were analyzed by t-test, Pearson Correlation and Multiple Linear Regression; qualitative data were analyzed by content analysis. As a result of the quantitative research, it was found that the scientific research skills of classroom teachers were at a good level. The scientific research skills of classroom teachers did not differ according to gender, marital status, education level and project participation variables. It was seen that their inquiry skills were at a high level. While there was no significant relationship between classroom teachers' inquiry skills and gender and marital status variables, there was a positive relationship between education level and project participation variables. There was a positive relationship between classroom teachers' scientific research and inquiry skills; it was concluded that classroom teachers' professional seniority predicted their scientific research skills and inquiry skills with all sub-dimensions. In the qualitative dimension of the research, it was mentioned that scientific research and inquiry skills are necessary. It was stated that teachers should have these skills and also instill them in students and that students should be given opportunities in the classroom.