A. Ali Ural'ın denemelerinde İslami kavramlar ve unsurlar
A. Islamic concepts in A. Ali Ural's essays
- Tez No: 859284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: A. Ali Ural, A. Ali Ural'ın Denemeleri, Deneme, İslami Kavramlar, Türk Edebiyatında Deneme, A. Ali Ural, Ali Ural's Essays, Essay, Islamic Concepts, Essay in Turkish Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Ali Ural şiir, hikâye ve deneme türünde eser veren günümüz Türk edebiyatı yazarlarındandır. En çok eser verdiği alan ise deneme türüdür. Tezimizin konusu A. Ali Ural'ın belirlediğimiz deneme kitaplarındaki İslami kavramlar ve unsurların varlığı ve bu kavram ve unsurların eserlerde hangi şekilde ortaya konulduğunun tespit edilmesidir. Posta Kutusundaki Mızıka (2021), Makyaj Yapan Ölüler (2021), Resimde Görünmeyen (2019), Tek Kelimelik Sözlük (2021), Ejderha ve Kelebek (2019), Bisiklet Dersleri (2021), Ay Tiradı (2021), ve Raf Ömrü (2020) çalışmamıza dâhil edilen kitaplardır. Tezimizde nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniğine başvurulmuştur. Tezimizde cennet, cehennem, oruç, vahiy gibi temel İslami kavramların yanı sıra Allah'ın isimleri, ayetler, hadisler, peygamberler, sahabeler, Kur'an'da adı geçen şahsiyetler, İslami şahsiyetler ve tasavvufi şahsiyetler bölümler halinde açıklanmıştır. Deneme türü içerisinde İslami zenginliği ortaya koyan kavram ve unsurlar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Eserlerde İslami kavram ve unsurların, Makyaj Yapan Ölüler ve Resimde Görünmeyen isimli kitapların dışında, yoğun bir şekilde kullanıldığı göze çarpmaktadır. Yazarın özellikle inançla ilgili kavramlar, esmayıhüsna, ayet ve hadis alıntıları ile İslami ve tasavvufi şahsiyetlere daha fazla yer verdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında peygamberler, sahabeler, Kur'an'da adı geçen şahsiyetlere de yer ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Ural is one of the contemporary Turkish literature writers who writes poetry, stories and essays. The field in which he works the most is the essay type. The subject of our thesis is the existence of Islamic concepts and elements in the essay books of A. Ali Ural and the determination of how these concepts and elements are presented in the works. Posta Kutusundaki Mızıka (2021), Makyaj Yapan Ölüler (2021), Resimde Görünmeyen (2019), Tek Kelimelik Sözlük (2021), Ejderha ve Kelebek (2019), Bisiklet Dersleri (2021), Ay Tiradı (2021), ve Raf Ömrü (2020)are the books included in our study. In our thesis, document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used. In our thesis, besides the basic Islamic concepts such as heaven, hell, fasting and revelation, the names of Allah, verses, hadiths, prophets, companions, personalities mentioned in the Qur'an, Islamic personalities and Sufi personalities are explained in sections. In the essay type, the concepts and elements that reveal the Islamic richness have been tried to be revealed. It is striking that Islamic concepts and elements are used extensively in the works, apart from the books named Dead People with Makeup and Invisible in the Picture. It has been determined that the author gives more place to the concepts related to faith, esmayhusna, verse and hadith quotations, and Islamic and mystical figures. In addition, prophets, companions and personalities mentioned in the Qur'an are also included.