Sosyal medyanın destinasyon pazarlaması üzerine etkileri: Sosyal medya araştırması
Effects of social media on destination marketing: Social media research
  1. Tez No: 695656
  2. Yazar: ELNUR SARDAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İletişim Bilimleri, İşletme, Tourism, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Araçları, Sosyal Medya Boyutları, Pazarlama, Destinasyon Pazarlaması, Social media, Social Media Tools, Social Media Dimensions, Marketing, Destination Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Yaşadığımız çağda yaygın internet kullanıcılarını sosyal medya ve sosyal medya araçları hem tüketiciler hem de hizmet sağlayıcılar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmasıyla birlikte diğer birçok sektörde olduğu gibi pazarlama sektöründe de tüketicilerin bilgiye erişimi değişirken turistik ürün pazarlamacılarının da tüketicilere yönelik tanıtım ve pazarlama çabalarında da bazı değişiklikler olmaktadır. Sosyal medyada internet kullanıcılarının belirli kaynaklardan eriştiği içerikleri sadece takip ettiği süreçten, kendi içeriklerini ürettiği ve bu içerikleri başkalarıyla paylaştığı, bloglar, mikro bloglar, sosyal ağlar, anlık mesajlaşma programları, sohbet siteleri ve forumlar gibi insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamaları kapsayan kısa süre içerisinde çok geniş bir kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Sosyal medya sayesinde medya tüketim alışkanlıklarında da meydana gelen değişiklik reklam, halkla ilişkiler ve pazarlama faaliyetlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Globalleşen bir zaman diliminde pek çok ürün ve marka sosyal medyada yerini almakta ve böylece hedef kitleleri ile doğrudan iletişim kurabilmektedir. Bundan dolayı sosyal medya günümüzün en etkili pazarlama araçlarından biri haline gelmiştir. Destinasyon pazarlaması ya da tanıtım söz konusu olduğunda da sosyal medya en sık kullanılan araçlardan biri haline gelmiştir. Bir çok gelişmiş ülkeler destinasyon pazarlaması alanında başta YouTube, Facebook, Twitter ve Flickr olmak üzere farklı sosyal medya kanallarını, araçlarını kullanmaya başlamıştır. çalışmanın amacı destinasyon pazarlamasında sosyal medya ve sosyal medya araçları sosyal medyayı tanıtım ve pazarlama odaklı kullanım biçimini incelemek ve sosyal medyada oluşturduğu içerikleri ve bu içeriklerin tüketiciler ile etkileşimlerine yönelik ilişkileri ve her hangi bir destinasyonu nasıl etkilediğini ve destinasyon pazarlamasına nasıl bir etken iz bıraktığı analiz edilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, sosyal medya, sosyal medya kullanımı, sosyal medya tanımı, geçmişten günümüze kadar sosyal medya anlatılarak tüketim ve pazarlama siteleri ve literatür kaynakları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, genel olarak pazarlama ve pazarlama çeşitlerinden bahsedilerek destinasyon pazarlaması açıklanmış, destinasyonun bir turistik alan değil de genel pazarlama olarak ele alınarak yararlarına değinilmiştir. Destinasyon pazarlamasına etki edecek tüm etkenler belirtilmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular olarak günümüzde daha da gelişen ve kullanımı daha da yaygınlaşan sosyal medyanın, destinasyon pazarlamasına nasıl, ne zaman ve hangi sosyal medya araçlarıyla nasıl bir etki oluşturduğu incelenmiştir. Araştırma sosyal medya kanalları ile Türkiye ve türkçe bilen farklı ülke vatandaşlarına yönelik bir anket uygulaması yapılarak analiz edilmiştir. Araştırmada sosyal medyanın ve sosyal medya faktörlerinin destinasyon pazarlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of social media and social media tools by consumers and service providers in the age we live, there are some changes in the promotion and marketing efforts of tourist product marketers towards consumers, as well as in many other sectors, in the marketing sector, consumers' access to information has changed. Web sites and applications that enable people to share content and information with each other, such as blogs, microblogs, social networks, instant messaging programs, chat sites and forums, where internet users on social media only follow the content they access from certain sources, produce their own content and share them with others. has reached a very large number of users within a short period of time. The change in media consumption habits thanks to social media has also significantly affected advertising, public relations and marketing activities. In a globalizing period, many products and brands take their place in social media and thus can communicate directly with their target audiences. Therefore, social media has become one of the most effective marketing tools of today. Social media has become one of the most used tools when it comes to destination marketing or promotion. Many developed countries have started to use different social media channels and tools, especially YouTube, Facebook, Twitter and Flickr in the field of destination marketing. The purpose of the study is to analyze social media and social media tools, use of social media promotion and marketing in destination marketing and to analyze the content it creates on social media and their interactions with consumers and how they affect any destination and how they affect the marketing of destinations. In the first part of the research, social media, use of social media, definition of social media, social media from past to present are explained and consumption and marketing sites and literature sources are evaluated. In the second part, destination marketing is explained by talking about marketing and marketing types in general, and the benefits of the destination are addressed as general marketing rather than a tourist area. As the findings obtained from the research results, it has been investigated how, when and with which social media tools, the social media, which has developed and become more widespread, has an impact on destination marketing. The study analyzed a survey done for different countries, with Turkey and Turkish citizens who were social media channels. The research reveals the relationship between social media and destination marketing of social media factors.