Sır baraj gölü (Kahramanmaraş)'nde yaşayan chondrostoma regium (heckel, 1843) ve leuciscus cephalus (linnaeus, 1758)'un bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
A Research on some biological efatures of chondrostoma regium (heckel, 1843) and leuciscus cephalus (linaeus, 1758) living in sir dam lake (Kahramanmaraş, Turkey)
- Tez No: 85938
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sır Baraj Gölü, Ceyhan Nehri, Chondrostoma regium, Leuciscus cephalus, Populasyon yapısı, Büyüme, Kondüsyon faktörü, Üreme, Yağ asidi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
SIR BARAJ GÖLÜ(KAHRAMANMARAŞ)'NDE YAŞAYAN Chondrostoma regium (Heckel, 1843) ve Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)'UN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR (DOKTORA TEZİ) Cemil KARA GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Nisan 1999 ÖZET Aralık 1996-Temmuz 1998 tarihleri arasında Sır Baraj Gölü'nde yapılan bu çalışmada Chondrostoma regium (Heckel, 1843) ve Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)'un populasyon yapısı, büyüme, kondüsyon faktörü, üreme ve kas dokusundaki yağ asidi miktarlarının değişimi araştırıldı. İncelenen Chondrostoma regium (Heckel, 1843) örneklerinde dişi bireylerin I-V, erkek bireylerin ise I-IV yaşlan arasında, Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) örneklerinde ise dişi bireylerin I- VI, erkek bireylerin ise I-V yaşlar arasında dağılım gösterdiği tesbit edilmiştir. İncelenen Chondrostoma regium (Heckel, 1843) bireylerinin %54,66'sı dişi, %45,34'ü erkek bireylerden; Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireylerinin ise %55,03'ü dişi, %44,92'si erkek bireylerden oluşmaktadır. Chondrostoma regium (Heckel, 1843) dişi bireylerinde çatal boy 15,5-26 cm, ağırlık 46,39-243,4 g, erkeklerde çatal boy 16-24,3cm, ağırlık 42,2- 176,8g arasında; Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)'undişi bireylerinde çatal boy 11,6-51,3 cm, ağırlık 20,51-2242 g erkek bireylerinde ise çatal boy ll,2-46,2cm, ağırlık 26,18-1556 g arasında değişmiştir. Populasyonda büyüme ilk yaşlarda hızlı iken yaş arttıkça büyümenin yavaşladığı görülmüştür. Chondrostoma regium (Heckel, 1843) bireylerinin yaşlara göre kondüsyon değerleri dişi bireylerde 0,650-1,392 ve erkeklerde 0,685-1,257 arasında değişmektedir. Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireylerinin kondüsyon değerleri, dişilerde 0,751-1,680 ve erkeklerde ise 0,774-1,595 arasında değişmektedir. Chondrostoma regium (Heckel, 1843) bireylerinin I.yaştan itibaren eşeysel olgunluğa erişmeye başladığı ve Nisan-Mayıs aylarında yumurtlama faaliyetini gösterdiği; Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireylerinin ise H.yaştan itibaren eşeysel olgunluğa erişmeye başladığı ve Mayıs-Haziran aylarında yumurtlama faaliyetini gösterdikleri tesbit edilmiştir. Chondrostoma regium (Heckel, 1843) bireylerinin yumurta verimi (Fekondite) 3476-10392, Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireylerinin ise 10295-104782 arasında değişim göstermiştir. Chondrostoma reg/tt/w(Heckel,1843) ve Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireylerinin kas dokusundaki yağ asitleri ve varyasyonları, üreme durumu esas alınarak tayin edilmiştir.Ill Chondrostoma regium (Heckel, 1843) dişi ve erkek bireylerinin yağ asidi miktarlarında özellikle dişi bireylerin doymamış yağ asitlerinde üreme sonrasında Önemli miktarda azalma olduğu görülmüştür. Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) bireyleri yağ asitlerinde üreme öncesi ve üreme döneminde önemli bir değişmenin olmadığı belirlenmiştir. Bilim Kodu: 401.01.06
Özet (Çeviri)
IV A RESEARCH ON SOME BIOLOGICAL FEATURES OF Chondrostoma regium (Heckel,1843) AND Leuciscus cephalus (Linaeus, 1758) LIVING IN SIR DAM LAKE (KAHRAMANMARAŞ, TURKEY) ( Ph. D. Thesis) CerailKARA GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY April 1999 ABSTRACT In the study was carried out between December 1996 and July 1998, in Sir Dam Lake. The population structure, growth, condition factor, reproduction, feeding features and the change in the amount of the fatty acids in muscle tissues were investigated. The ages for Chondrostoma regium (Heckel,1843) samples ranged between I to V and I to IV for females and males respectively. The ages for Leuciscus cephalus (Linaeus, 1758) samples ranged between I to VI for females and I to V for males. Chondrostoma regium (Heckel,1843) samples composed of 54.66% females and 45.34 % males and Leuciscus cephalus (Lineaus, 1758) samples had 55.03 % females and 44.92% males.The forked length of Chondrostoma regium (Heckel,1843) samples varied from 15.5 cm to 26 cm for females and from 16 cm to 24.3 cm for males where as the weight of these samples varied from 42.39 g to 243.4 g for females and from 42.2 g to 176.8 for males. The same measurement for Leuciscus cephalus (Lineaus, 1758) samples are as follows -.11.6-51.3 cm and 20.51-2242 g for females and 11.2-46.2 cm and 26.18- 1556 g for males. The study showns that the growth in population was very rapid during the first year of life but decreased afterward. The condition factors according to age of Chondrostoma regium (Heckel,1843) population varied from 0.650-1.392 from 0.685 to 1.257 for females and males respectively. The same measurement for Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) population is 0.751-1.680 and 0.774 -1.595 for females and males respectively. It has been determined that the both genders of Chondrostoma regium (Heckel,1843) and Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) population attained sexual maturity by first and second year of their life respectively. It has also been determined that they spawned during April-May and May- June, respectively. The fecundities of Chondrostoma regium (Heckel, 1843) and Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) populations ranged from 3476 to 10392 and from 10295 to 104782 respectively. Fatty acids in muscle tissues and their variation has been determined according to the reproduction of species. In both genders of Chondrostoma regiumVI ( Hçckel, 1843) population a remarkable decrease has been determined in the amounth of fatty acids after reproduction. Especially, this decrease in polyunsaturated fatty acids was very high for female members of the population. It has also been noted that there was remarkable change in the amount of fatty acids of Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) samples before and during the reproduction. Science Code : 401.01.06 Key Words : Sir Dam Lake, Ceyhan River, Chondrostoma regium, Leuciscus cephalus, Population structure, Growth, Condition factor, Reproduction, Fatty acids. Page Number :105 Adviser : Prof. Dr. M.Kemal SOLAK