Femvertising reklamcılıkta algı yönetimi; Kadının reklamdaki yerinin incelenmesi
Perception management in femvertising advertising; Examining the place of women in advertisement
- Tez No: 859556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SONGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Rol, Algı Yönetimi, Femvertising, Reklam, Feminist Pazarlama, Gender, Social Role, Perception Management, Femvertising, Advertising, Feminist Marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Femvertising, reklamlarda kadının gücüne, sosyal kimliğine ve modern rol dağılımı bağlamında konumlandırılmasına yönelik kullanılan bir reklam stratejisidir. Çalışmanın amacı reklamlarda yer alan kadının rol dağılımını ortaya çıkarmak ve medya temsilcilerinin kadının toplumsal cinsiyet dağılımı bağlamında konumlandırılmasına yönelik bakış açılarını ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda EFFIE Organizasyonu 2022 Yılı Kazananları örneklem olarak belirlenmiş ve ilgili markaların hem ödül aldıkları hem de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yayınlamış oldukları reklam filmleri içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu kapsamda 18 markanın 36 reklam filmi analiz edilmiştir. Yanı sıra İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve Mediacat 2022 En İyi Reklam Ajansları kategorisinde ödül alan ve yine içerik analizinde örneklem olarak seçilen markalar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler betimleyici fenomonolojik yaklaşım çerçevesinde ele alınarak MAXQDA programı aracılığı ile analiz edilmiştir. İçerik analizi sonuçlarına göre EFFIE Organizasyonunda ödül alan reklamlarda sıklıkla bağlı olma gereksinimi vurgulanırken 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü reklamlarında başarma ve güç gereksiniminin vurgulandığı, EFFIE Organizasyonunda ödül alan reklamlarda daha az femvertising vurgu bulunurken 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü reklamlarında daha çok femvertising vurgu yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin sonuçlarına göre ise katılımcılar reklamların toplum üzerinde etkisini olduğunu ve kadının geleneksel rolünü pekiştirmekten uzak durduklarını belirtmişlerdir. Femvertising uygulamasının artma sebebi olarak amacın tüketicide sempati yaratmak ve ticari kar elde etmek olduğunu belirten katılımcılar femvertising uygulamaların da reklam taktiği olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmada femvertising kavramının reklam veren ve reklam ajansları tarafından kavramsal olarak farklı algılandığı sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Femvertising is an advertising strategy used in advertisements to focus on women's power, social identity and positioning them in the context of modern role distribution. The aim of the study is to reveal the role distribution of women in advertisements and to reveal the perspectives of media representatives regarding the positioning of women in the context of gender distribution. In this context, the EFFIE Organization 2022 Winners were determined as a sample, and the commercials that the relevant brands received awards for and published on March 8, International Working Women's Day, were examined with the content analysis method. In this context, 36 commercials of 18 brands were analyzed. In addition, semi-structured interviews were held with brands operating in Istanbul and awarded in the Mediacat 2022 Best Advertising Agencies category and selected as samples in the content analysis. The interviews were handled within the framework of a descriptive phenomenological approach and analyzed through the MAXQDA program. According to the results of the content analysis, while the need for affiliation is frequently emphasized in the advertisements that won awards in the EFFIE Organization, the need for success and power is emphasized in the advertisements for March 8, International Working Women's Day. has been reached. According to the results of semi-structured interviews, participants stated that advertisements had an impact on society and that they stayed away from reinforcing the traditional role of women. Participants stated that the reason for the increase in femvertising applications is to create sympathy in the consumer and to gain commercial profit, and also stated that femvertising applications are advertising tactics. The study also concluded that the concept of femvertising is perceived conceptually differently by advertisers and advertising agencies.