Penaeus semisulcatus'un (penaeidae: decapoda) gözsapı kesimiyle olgunlaştırılıp yumurtlatılması
Gonadal maturation and spawninig of penaeus semisulcatus (penaeidae: decapoda) using eyestalk ablation
- Tez No: 85959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Penaeus semisulcatus, olgunlaştırma, yumurtlama, kabuk değiştirme, anaçlar, Penaeus semisulcatus, maturation, spawning, moulting, broodstock n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PENAEUS SEMİSULCATUS'VK (PENAEİDAE: DECAPODA) GÖZSAPI KESİMİYLE OLGUNLAŞTIRILIP YUMURTLATTLMASI MevlütAKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Metin KUMLU Yıl: 1999, Sayfa: 55 Jüri: Doç.Dr. Metin KUMLU : Yrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLU : YrdDoçDr. M. AH GÖKÇE Bu çalışmada, gözsapı kesiminin Penaeus semisulcatus'un gonad ol gunlaştırma, kabuk değiştirme ve yumurtlaması üzerine etkisi araştırılmıştır. Tümü bireysel olarak markalanan 12 adet gözsapı kesilen ve 12 adet gözsapı kesilmeyen dişi ile 12 adet erkek karides ladet 12 tonluk olgunlaştırma tankına stoklanmıştır. Gözsapı kesilen karideslerin hepsi 9.08 ± 1.68 gün içinde kabuk değiştirmiş ve ilk yumurtalarım gözsapı kesiminden 16.75 ± 3.41 gün sonra gerçekleşmiştir. 45 gün içerisinde, gözsapı kesilen karideslerin hepsi yumurtlayarak dişi başına ortalama 177000 ± 133340 yumurta üretmiş, ancak bu süre içinde gözsapı kesilmeyenlerin sadece üç tanesi yumutlamış ve bunlar ortalama dişi başına 23216 ± 16957 yu murta üretmişlerdir (p0.05). Bu çalışma, yetiştiricilikte Pewaew-s semisulcatus'un gonadîarının ol- gunlaştırılması ve yumurtlatılması için gözsapı kesiminin gerekli olduğunu göstermiştir. Çevresel koşulların uygun tutulması ve gözsapı kesimiyle, Türkiye'de yarı-tropik koşullar altında, erken ilkbaharda karides çiftliklerindeki semirtme ha vuzlarına stoklanacak yavruların üretimi mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS GONADAL MATURATION AND SPAWNING OF PENAEUS SEMÎSULCATUS (PENAEIDAE: DECAPODA) USING EYESTALK ABLATION MevlütAKTAŞ FACULTY OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Dr. Metin KUMLU Yıl: 199f Pages: 55 Jury : Assoc. Dr. Metin KUMLU : Assoc. Dr.Nazmi TEKELİO?LU : Assoc. Dr. M. Ali GÖKÇE The effect of eyestalk ablation on maturation, moulting and spawning of P. semisulcatus were investigated in this study. 12 males and all individually marked 12 eyestalk ablated and 12 non-ablated females were stocked into a 12- ton maturation tank. All the ablated females moulted in 9.08+1.68 days and first spawning occurred 16.75+3.41 days following the eyestalk ablation. While all the ablated females spawned and produced an average of 177000+133340 eggs, only three non-ablated females spawned and produced an average of 2321 6±1 6957 eggs during a period of 45 days (p0.05). This study demonsrates that eyestalk ablation is necessary to induce maturation and spawning of P. semisulcatus in captivity. By eyestalk ablation and management of environmental conditions, it should be possible to obtain seeds for shrimp farms to head-start on growing in the early spring under the sub-tropical conditions of Türkiye.