Çukurova koşullarında farklı buğday genotiplerinin hasat öncesi çimlenmeye duyarlılığı ve dayanıklılığının saptanması
Determination of susceptibility and resistance to preharvest sprouting in different wheat genotypes under Çukurova conditions
- Tez No: 85976
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bread wheat, durum wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, resistance, susceptibility, tolerance. 11
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çukurova Bölgesi 'nde ticari olarak ekimi yapılan çeşitler ile farklı orijinlerden sağlanan ve Çukurova Bölgesi'ne adapte olmuş yüksek verimli buğday hatlarının, hasat öncesi çimlenmeye dayanıklılığının belirlenmesinin amaçlandığı bu araştırmada, İS ekmeklik ve 10 makarnalık buğday genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonunda, kırmızı daneli buğdayların hasat öncesi çimlenmeye diğerlerine göre tolerant olduğu vurgulanmış; başaklanması erken olan erkenci çeşitlerin, başaklanması geç olan çeşitlere oranla hasat öncesi çimlenmeye daha duyarlı olduğu saptanmıştır. Ayrıca çimlenmeyi teşvik eden alfa-amilaz aktivitesini belirleyici bir unsur olan düşme sayısının hasat öncesi çimlenmeye dayanıklılıkta bir kriter olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler : Ekmeklik buğday, makarnalık buğday, hasat öncesi çimlenme, dormanci, dayanıklılık, duyarlılık, katlanma.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine preharvest sprouting resistance and susceptibility in some high yielding commercial varieties and lines adapted under Çukurova Conditions. These are obtained from different origins and used 15 bread wheat and 1 0 durum wheat genotypes as a material in this research. As a result of this study, It is stressed that red grain coloured wheat genotypes are more tolerant to preharvest sprouting than white grain coloured wheat genotypes. In addition, early heading varieties are more susceptible to preharvest sprouting than late heading varieties. Besides, studies have indicated that falling number, as a determinator factor on alpha-amylase enzyme activity, may be used for preharvest sprouting resistance as a criterion.