Yeşil finans yazınına ilişkin bibliyometrik analiz
Bibliometric analysis on green finance literature
  1. Tez No: 859776
  2. Yazar: FUNDA ÇEVİRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM BAYRAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Uluslararası Ticaret, Finance, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil finans, Bibliyometrik analiz, Web of science, Scopus, Green finance, Bibliometric analysis, Web of science, Scopus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Küreselleşme, sürdürülebilirlik ile ilgili dünya çapında yaşanan kaygılar, küreselleşmenin çevreye verdiği olumsuz etkiler, kaynakların yanlış kullanımı gibi birçok etmen finans alanında yeni yaklaşımları zorunlu kılmış ve yeşil finans konusu önem kazanmıştır. Yeşil finansın kazanan bu önemi hem özel hem de devlet kurumlarında yeşile yönelik uygulamaların artmasına neden olmuştur. Ancak, yeşil uygulamalar işletmeler için maliyetlidir ve bu nedenle çoğunlukla ek finansal kaynaklar gerektirmektedir. Bundan dolayı, finans kurumlarının yeşil uygulamaları finansmanına yönelik ürünler geliştirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Yeşil finansla ilgili artan bu ilgi son yıllarda akademisyenlerin de konuyla ilgili çalışmalar yapmasına neden olmuştur. Bibliyometrik analiz, büyük hacimli bilimsel verilerin araştırılması ve analiz edilmesi içim kullanılan bir yöntemdir ve araştırmacılar için, analizi yapılan konularla ilgili eğilimleri, gelişmeleri, araştırma konusu hakkındaki boşlukları vb. görmeleri için bilgiler sunmaktadır. Bu tez çalışmasında da yeşil finans yazınına ilişkin yapılan bibliyometrik analiz ile yeşil finansın gelişimi ve boşluk bulunan konular hakkında araştırmacılara yol göstermesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Web of Science ve Scopus veri tabanlarında yer alan çalışmaların analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular yorumlanarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many factors such as globalization, worldwide concerns about sustainabilty, the negative effects of globalization on the environment, misuse of resources have necessiated new approaches in the field of finance, and the green finance has gained importance. This gaining importance of green finance has led to an increase in green practices in both private and government institutions. However, green practices are costly for businesses and therefore often require additional financial recources. Therefore, it has made it mandatory for financial insitutions to develop products for financing green practices. This increasing interest in green finance has led academics to conduct studies on the subject in recent years. Bibliometric analysis is a method used to research and analyze large volumes of scientific data and is useful for researchers to identify trends, developments, gaps about the research topis, etc. On the topics analyzed. It provides information for them to view. In this thesis, the bibliometric analysis of the green finance literatüre aims to guide researchers about the development of green finance and the issues where there are gaps. For this purpose, studies in the web of science and scopus databases were analyzed. The findings were interpreted and some suggestions were made.