Doğaya saygılı yeşil finans: Dünya ve Türkiye uygulamaları
Respected green fund to nature: World and Turkey applications
- Tez No: 588848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN DENİZ KUĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Finans, Yeşil Finansal Ürünler, Sürdürülebilir Finans, Sürdürülebilir Kalkınma, Green Finance, Green Financial Products, Sustainable Finance, Sustainable Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde çevre ile ilgili yaşanan tüm sorunlar bireylerin, işletmelerin ve devletlerin ilgisiz kalamayacağı bir boyuta ulaşmıştır. Gelinen noktada sadece alınan önlemlerin yeterli olmaması farklı çevreleri daha etkin yollar izlemeye itmiştir. Bu anlamda finans çevreleri de faaliyetlerinde çevresel politikalar izlemeye başlayarak, çeşitli ürünler geliştirerek çevresel farkındalığa katılım sağlamaktadırlar. Bu çalışma ile“yeşil finans”kavramı ele alınmış ve hem dünyadaki hem ülkemizdeki faaliyet alanları incelenerek geliştirilen ürünler irdelenmiştir. Çalışmada ayrıca çevresel sorunlar ele alınmış ve geliştirilen ürünler ile hangi sorunlara çözüm bulunabileceği, bu amaç doğrultusunda dünyada ve ülkemizde geliştirilen politikalar, yeşil ekonomi ile yeşil finans arasındaki ilişki, yatırım çevreleri ve doğa için“yeşil finans”araçlarının avantajları incelenmeye çalışılmıştır. Yeşil Finans ve Yeşil Finansal Ürünler hakkında ülkemizde henüz fazla akademik çalışma bulunmasa da ülkemiz ve dünya literatürü gözden geçirilmiş, halihazırda dünyada kullanılan yeşil finansal ürünlerin tanınması amaçlanmıştır. Türkiye'nin sanayi, tarım, turizm ve nüfus bakımdan yeşil finans uygulamalarına olan potansiyelinin ve ülke geleceği için gerekliliğinin vurgulandığı bu çalışmada, özellikle enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmesi; tarım ve turizm alanlarında geri dönülmez tahribatların engellenmesi; sürekli artan nüfusun hem bilinçlendirilmesi hem de iş olanakları anlamında doğru yönlendirilmesi için özel ve kamu kesiminin alması gereken önlemler ile uygulanması gereken unsurlar adına öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, all environmental problems have reached a dimension that individuals, businesses and states cannot remain irrelevant. At this point, the fact that only the measures taken is not sufficient has led different circles to follow more effective paths. In this sense, the financial world contributes to environmental awareness by start to follow environmental policies in their activities, and by developing various products. With this study, the concept of“green finance”is discussed and the products developed by examining the fields of activity both in the world and in our country are examined. The study also discusses environmental problems and what problems can be found with the products developed, the policies developed in the world and in our country for this purpose, the relationship between green economy and green finance, investment circles and nature the advantages of the“green finance”tools have been tried to be examined. Although there are not many academic studies about green finance in our country, the world and our country literature have been reviewed and it is aimed to recognize the green products currently used in the world. Turkey has green finance opportunities in terms of agriculture, industry, tourism and population. For this reason, both the private sector and the public sector have to take measures and implement elements to prevent dependence on energy; the prevention of irreversible destruction in the fields of agriculture and tourism. Finally, this study proposes solutions for both the private sector and the public sector.