Mikroalglerin hayvan gübresinden biyogaz üretimine etkisi
The effect of microalgae on biogas production from animal manure
  1. Tez No: 859851
  2. Yazar: SELİN CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN AYMAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Mikroalg, Enerji, Nannocloropsis, Gübre, Biogas, Microalgae, Energy, Nannocloropsis, Manure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son yıllarda birçok alanda kullanılmaya başlanan alglerin biyogaz üretimine etkisinin incelendiği çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Literatür incelendiğinde, son dönemlerde farklı alg ve atık türleriyle biyogaz elde edilmesi üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır. Bu durum göz önüne alındığında alglerle üretilen biyogazın öneminin artmakta olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışma kapsamında bir mikroalg türü olan Nannocloropsisin hayvan gübresinden biyogaz üretimine etkisi incelenmiştir. Bu algin seçilmesinin nedeni, diğer alglerle karşılaştırıldığında çok yüksek lipit içeriğe (%30,5) sahip olmasıdır. Yüksek lipit içeriğinden dolayı Nannokloropsis, enerji, gıda sektörü ve alternatif ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Ancak literatürde bu konuda oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında bir mikroalg türü olan Nannokloropsisin hayvan gübresinden biyogaz üretimine etkisi çeşitli mikroalg oranlarında incelenmiştir. En yüksek biyogaz verimi %12 mikroalg içerikli reaktörde elde edilmiştir. Nannokloropsisin yüksek lipit içeriği ile biyogaz üretimine pozitif etkisi olmuştur. Bu tez kapsamında, biyogaz üretiminde hammadde olarak kullanılan büyükbaş hayvan gübresi ve bir mikroalg türü olan Nanokloropsisin birlikte fermantasyonu ile biyogaz verimine etkisi incelenmiştir. Ayrıca bu tez çalışmasında bibliyometrik ve sistematik analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, studies have been started to investigate the effect of algae, which have been used in many fields, on biogas production. When the literature is examined, studies on the production of biogas with different types of algae and waste have recently been concentrated. Given this situation, it shows that the importance of biogas produced by algae is increasing. Therefore, within the scope of this study, the effect of Nannocloropsis, a microalgae species, on biogas production from animal manure was examined. The reason for choosing this algae is that it has a very high lipid content (30.5%) compared to other algae. Due to its high lipid content, Nannocloropsis is used in the production of energy, food industry and alternative products.However, there are very limited studies on this subject in the literature. In this study, the effect of a microalgae species, Nannocloropsis, on biogas production from animal manure was investigated under various microalgae ratios. The highest biogas efficiency was obtained in the reactor with 12% microalgae content. Nannocloropsis's high lipid content had a positive effect on biogas production. In this study, the effect of co-fermentation of Nannocloropsis, a microalgae species, and cattle manure, which is used as a raw material in biogas production, on biogas yield was investigated. In addition, bibliometric and systematic analysis were performed in this thesis study.