Süneye karşı uçakla ULV ilaçlamasında kalıntı ve sürüklenme sorunu üzerine araştırmalar
Researches on deposition and drift problems of ULV spraying applied by aircraft against sunpest
  1. Tez No: 85988
  2. Yazar: ALİ MUSA BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ DELİGÖNÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uçakla ULV, Kalibrasyon, Atomizör, Sürüklenme, Fiziksel ve Fluorometrik Analizler, ULV by aircraft, Calibration, Atomiser, Drift, Physical and Fluorometric Analysis n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz DOKTORA TEZİ SÜNEYE KARŞI UÇAKLA ULV İLAÇLAMASINDA KALINTI VE SÜRÜKLENME SORUNU ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ALİ MUSA BOZDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof J>r.Fahri DELÎGÖNÜL Yıl: 1999, Sayfa:71 Jüri : Prof.Dr.Fahri DELÎGÖNÜL : Doç. Dr. Ali BAYAT : Doç. Dr. Ramazan SAĞLAM Bu araştırmada; uçakla yapılan süne mücadelesinde ULV ilaç uygulamalarındaki kalıntı ve sürüklenme sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde; 6 adet AU 5000-2 atomizör seti ile donatılan Piper Pawnee D PA-25 260 tanm uçağı kullanılmıştır. Örnekleme hattı olarak standart örnekleme sehpaları ve özel drift (sürüklenme) örnekleme sehpalarından yararlanılmıştır. Örnekleme hattı, uçak uçuş eksenine dik ve yöreye ait hakim rüzgar yönüne paralel olacak şekilde düzenlenmiştir. Standart örnekleme sehpaları, dağılım genişliği boyunca eşit aralıklarla ve özel drift örnekleme sehpaları, dağdım genişliği dışına üstel fonksiyonel dizi ile yerleştirilmiştir. Her bir örnekleme yüzeyindeki; damla dağılımını belirlemek amacıyla suya duyarlı kartlar ve kalıntı miktarını belirlemek amacıyla filtre kağıtları kullanılmıştır. Çalışmanın sürdürüldüğü bölgede, uçakla ilaçlamaların yapıldığı şualarda meteorolojik koşullar belirlenmiş ve bu uygulamaların meteorolojik sınırlamalar içerisinde tutulduğu gözlenmiştir. Uygulamalardaki karakteristik damla çaplan ve damla sayısı dağılım yoğunluğu değerleri, Fiziksel Damla Analiz yöntemiyle hesaplanmıştır. I. ve II. Tekrarın ortalaması alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda, damla spektrumunu en iyi şekilde ifade eden Hacimsel Ortalama Çap (D30) değeri standart örnekleme sehpalarında 134 um ve özel drift örnekleme sehpalarında 117 um olarak saptanmıştır. Ortalama damla sayısı dağılım yoğunluğu değerleri sırasıyla; 8 (7.59) adet/cm2 ve 1 (0.88) adet/cm2 olarak belMenmiştir. Uygulamalara ait kalıntı miktarı değerleri, Fluorometrik Analiz yöntemiyle elde edilmiştir. Analizler sonucunda, I. ve £1. Tekrarın ortalaması olarak, kabul edilen uçak iş genişliğindeki ortalama kalıntı miktarı 6.68 nL/cm2 ve dağılım genişliğindeki ortalama kalıntı miktarı 5.89 nL/cm2 olarak hesaplanmıştır. Bu değerler, teorik kalıntı miktarının sırasıyla; %44.54 ve %39.27sine karşılık gelmektedir. Sürüklenen ortalama kalma miktarı değeri 3.83 nL/cm2 olarak saptanmıştır. Bu değer, ortalama kalıntı miktarının %25.53'ünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada, ayrıca damla çaplarına bağlı olarak damlaların sürüklenme uzaklıkları bir bağıntıya dönüştürülerek ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCHES ON DEPOSITION AND DRIFT PROBLEMS OF ULV SPRAYING APPLffiD BY AIRCRAFT AGAINST SUNPEST ALI MUSA BOZDO?AN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. DrFahri DELİGÖNÜL Year:1999, Pages: 71 Jury: Prof.Dr.Fahri DELİGÖNÜL : Assoc. Prof. Ali BAYAT _ :Assoc. Prof. Ramazan SA?LAM In this research, it was aimed that determine of deposition and drift problem of ULV spraying applied by aircraft against sunpest (Eurygaster spp). Piper Pawnee-D PA-25 260 which is equipped with six units of“AU 5000-2”atomiser set was used. Standard sampling stands and special drift sampling stands were used as sampling line. Sampling line was designed right angle to aircraft flight axis and parallel to prevailing wind. Standard sampling stands were set through distribution width. Special drift sampling stands were set outside to distribution width as power functional. Water sensitive papers were used for determining of droplet distribution. Filter papers were used for collecting of spray deposits. In area which trials were made meteorological conditions were measured. Trials were made under limited meteorological conditions. In trials, characteristic droplet diameters of ULV sprays and droplet density were determined by physical droplet analyse. In the results, Volume Mean Diameters (D30) that shows to droplet spectrum were determined 134 um on standard sampling stands and 117 urn on special drift sampling stands. On standard and special drift sampling stands, average droplet densities were obtained as 8 (7.59) and 1 (0.88) no. per cm2, respectively. The amounts of deposits on target surfaces were determined by fluorometric analyse. Average of I and II replication, amounts of deposition in aircraft's swath width and in distribution width were obtained as 6.68 and 5.89 nL per cm2, respectively. These values reflect 44.54% and 39.27% of theoretical deposit amount Average amount of drift deposition was determined as 3.83 nL per cm2. This value reflects 25.53% of theoretical deposit amount. In this research, the formula that gives of drift distances respect to droplet diameter was developed.