Karaisalı ilçesinde alan kullanım kararlarının belirlenmesi
Determining the decision of area usage in Karaisalı
- Tez No: 85989
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alan Kullanım Planlaması, Karaisalı, doğa koruma ve rekreasyon, Planning of usage area, Karaisalı, to keep nature and recreation n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARAİSALI İLÇESİ'NDE ALAN KULLANIM KARARLARININ BELİRLENMESİ Bengfi BOZDOG ANGLL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Türker ALTAN Yıl: 1999, Sayfa: 155 Jüri: Prof. Dr. Türker ALTAN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Araştırma alanında fiziksel çevrenin, dış etkileri kaldırma kapasitesi oldukça sınırlıdır. Buna karşın alanda, başta tarım olmak üzere, çoğu kullanımlar için yanlış kullanım nedeniyle pek çok sorunla karşı karşıya bulunulmaktadır. Ayrıca araştırma alam, sosyo-ekonomik ve fiziksel yönden hızlı gelişmelerin görüldüğü Adana kentine yakın konumu nedeni ile de ileride daha büyük sorunlarla karşılaşılması olasıdır. Bu araştırma ile kaynakların sürdürülebilir kullanımı için, ekolojik planlama ilkelerine dayak bir yöntem ile, Karaisalı ilçesinde uygun alan kullanımların ortaya konulmasına çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda tarım, rekreasyon, orman ve önemli doğal ve tarihi alanları koruma için uygun alanlar belirlenmiştir. Daha sonra kullanımlar arası ilişkiler irdelenerek kullanım önceliğine göre uygun alan kullanım planı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS Determining the Decision of Area Usage in Karaisalı Bengü BOZDOGANGIL DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECT INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Türker ALT AN Year: 1999, Pages: 155 Juri: Prof. Dr. Türker ALTAN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL In this research field, ecological flexibility of the physical environment is very limited. Despide of this, in the field, lots of problems are faced because of wrong place choice for different usage types like agriculture. Also because of being stated near to Adana, where there is a rapid improvement in social-economic and physical directions, more importent problems may occur in the future. The aim of this research is to define the optimal field usage in Karaisalı for sustainable using of the resources, by the help of ecological planing principles. This research obtains optimal fields for agriculture, recreation, forests and biotop protection. Then by observing the relations between usage types, according to their priority optimal field usage map is formed.