Matematik dersinde kullanılan beyin temelli öğrenme stili döngüsünün akademik başarı, beceri, değer ve tutuma etkisi
The effect of the brain-based learning style cycle used in mathematics courses on academic achievement, skills, value and attitude
  1. Tez No: 859994
  2. Yazar: SEVDA TUNÇEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme Stili Döngüsü, Matematik Öğretimi, Akademik Başarı, 21. Yüzyıl Becerileri, Tutum, Değer, Brain-Based Learning Style Cycle, Mathematics Teaching, Academic Achievement, 21st Century Skills, Attitude, Value
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, beyin temelli öğrenme stili döngüsünün ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarılarına, 21. Yüzyıl becerilerine, matematik dersine karşı tutumlarına ve değerlerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak kontrol gruplu ön test- son test yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Deneysel süreç, 2023- 2024 eğitim – öğretim yılı birinci döneminde Batı Karadeniz bölgesindeki bir ortaokul 6. sınıfında öğrenim gören deney grubunda 36, kontrol grubunda ise 36 öğrenci olmak üzere toplam 72 öğrenci ile 12 haftalık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda beyin temelli öğrenme stili döngüsüne dayalı, kontrol grubunda ise geleneksel öğretimle ders işlenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin akademik başarılarındaki değişimi ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Akademik Başarı Testi,”21. Yüzyıl beceri düzeylerini ölçmek için Mete (2021) tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Becerileri Ölçme Ölçeği,”matematik dersine yönelik tutumlarını ölçmek için Gülburnu ve Yıldırım (2015) tarafından geliştirilen“Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ve değer düzeylerini ölçmek için Çetin, D. ve Coşkun, M. V. (2017) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencileri İçin Değerler Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 17,0 paket programı kullanılmıştır. Parametrik testlerden bağımsız örneklem t testi ve bağımlı örneklem t testi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda matematik dersinde beyin temelli öğrenme stili döngüsü kullanılan deney grubu öğrencilerin, akademik başarı, derse yönelik tutum ve 21. yüzyıl beceri düzeyleri anlamlı bir şekilde artış göstermiştir. Deney grubu öğrencilerinin değer ölçeği puanları artış göstermesine rağmen kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Beyin temelli öğrenme stili döngüsünün öğretimde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the effect of the brain-based learning style cycle on the academic success of 6th grade secondary school students in mathematics, their 21st century skills, and their attitudes and values towards mathematics. As the research method, a pretest-posttest quasi-experimental research model with a control group was used. The experimental process was carried out in the first semester of the 2023-2024 academic year with a total of 72 students, 36 in the experimental group and 36 in the control group, studying in the 6th grade of a secondary school in the Western Black Sea region, over a 12-week period. In the experimental group, the lesson was taught based on the brain-based learning style cycle, and in the control group, the lesson was taught with traditional teaching. In the study, the“Academic Achievement Test”developed by the researcher to measure the change in students' academic achievements, and the“21st Century Test”developed by Mete (2021) to measure 21st Century skill levels. 21st Century Skills Measurement Scale,“ ”Attitude Scale Towards Mathematics Lesson“ developed by Gülburnu and Yıldırım (2015) to measure their attitudes towards the mathematics course, and ”Values for Secondary School Students“ developed by Çetin, D. and Coşkun, M. V. (2017) to measure their value levels. scale”was used. SPSS 17.0 package program was used to analyze the data. It was analyzed using independent sample t-test and dependent sample t-test, which are parametric tests. As a result of the research, academic success, attitude towards the course and 21st century skill levels of the experimental group students, who used the brain-based learning style cycle in the mathematics course, increased significantly. Although the value scale scores of the experimental group students increased, there was no significant difference compared to the control group students. It was concluded that the brain-based learning style cycle is effective in teaching.