Rekreatif spor etkinliklerinin ortaokul düzeyindeki göçmenlerin okula uyum süreçlerine etkisi
Recreative sports activities at secondary school level the effect of immigrants on the school adaptation process
- Tez No: 859995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞAT SADIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmenler, Rekreasyon, Spor, Okula uyum, Immigration, Immigrants, Recreation, Sports, Adaptation to school
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Kütahya iline farklı statülerde göç eden ortaokul düzeyindeki göçmenlerin, rekreatif spor etkinliklerine katılımları sonucunda, okula uyum süreçlerindeki değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kütahya ilinde ikamet eden Kütahya ilindeki ortaokullarda Türkçe eğitim gören 10-14 yaş aralığındaki 24 göçmenden oluşmaktadır. Bu çalışma nicel araştırma yöntemleriyle tasarlanmıştır. Verilerin toplanmasında, Uslu (2021) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencileri İçin Okula Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma da deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup kullanılarak ön test ve son test uygulanmıştır. Ölçek soruları 18 madde ve iki alt boyuttan oluşmaktadır. Boyutlar sosyal uyum ve akademik uyum olmak üzere 2 alt gruba ayrılmıştır. Sosyal uyum boyutunda; göçmen öğrencilerin okullarındaki arkadaşlık ilişkileri ve boyutlarının belirlenmesine ait 9 farklı soru yöneltilmiştir. Akademik sorunlar alt boyutunda; dil sorunu, denklik sorunu, okula devam sorunu, uyum ve gruplaşma sıkıntıları, akademik sorunlara ait 9 farklı soru yöneltilmiştir. Araştırmada Non-parametrik testlerden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testinden, ön test ve son test karşılaştırılmasında ise Wilcoxon testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda rekreatif spor etkinlikleri göçmen öğrencilerin okula uyumlarına akademik ve sosyal boyutta olumlu katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the changes in the school adaptation processes of secondary school level immigrants who migrated to Kütahya with different statuses, as a result of their participation in recreational sports activities. The study group of the research consists of 24 immigrants between the ages of 10-14 who reside in Kütahya and receive education in Turkish in secondary schools in Kütahya. This study was designed with quantitative research methods. In collecting data, the“School Adjustment Scale for Secondary School Students”developed by Uslu (2021) was used. In the research, pre-test and post-test were applied using two groups: experimental and control groups. The scale questions consist of 18 items and two sub-dimensions. The dimensions are divided into 2 subgroups: social adaptation and academic adaptation. In the social harmony dimension; 9 different questions were asked to determine the friendship relations and dimensions of immigrant students in their schools. In the academic problems sub-dimension; 9 different questions were asked regarding language problems, equivalence problems, school attendance problems, adaptation and grouping problems, and academic problems. Non-parametric tests were used in the research. The Mann Whitney-U test was used to compare the experimental and control groups, and the Wilcoxon test was used to compare the pre-test and post-test. As a result of the research, it was seen that recreational sports activities made a positive contribution to immigrant students' academic and social adaptation to school.