G7 ülkelerinin ticari diplomasisi: ABD ve Japonya karşılaştırması
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 860037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Yedili Grup, Ekonomik İlişkiler, Ticari Diplomasi, Amerika Ekonomisi, Japonya Ekonomisi, Group of Seven, Economic Relations, Commercial Diplomacy, American Economy, Japanese Econom
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Amerika ve Japonya'nın ticari diplomasisini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu iki ülkeyi daha detaylı incelemek için öncelikle Amerika ve Japonya'nın ana üyeleri olduğu Yediler Grubu'nun ekonomileri incelenmiştir. Bu çalışma, bu gruptaki üye ülkelerin konumunu ve bunun dünya ekonomisine etkisini değerlendirdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceğine dair bir perspektif sunmaktadır. Ayrıca G7 ülkelerinin ekonomik, siyasi, güvenlik ve teknolojik alanlarda yaratabileceği fırsatlara ve üyeler arasında anlaşmazlıklar, gelişmekte olan ekonomilerle iş birliği eksikliği gibi olası zorluklara da işaret edilmektedir. Aslında bu çalışmanın ana odağı Amerika ile Japonya arasındaki politik- ekonomik ilişkilerdir. Bu çalışma Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkinin güçlü ve karşılıklı yarara dayalı olduğunu göstermektedir. İki ekonomi, mal ve hizmet ticareti yoluyla oldukça bütünleşmiştir; bunlar birbirlerinin ihracatı için büyük pazarlar ve önemli ithalat kaynaklarıdır. Daha da önemlisi, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri sermaye akışı açısından birbirine yakındır, ayrıca Japonya, ABD ulusal borcunun ana dış finansman kaynağıdır ve öngörülebilir gelecekte de bu şekilde kalması muhtemeldir. Ancak ilişkileri, özellikle güvenlik ve siyasi alanlarda da zorluklarla karşı karşıya kaldı. Aynı zamanda iki ülke, ortak düşmanları olan Çin'den gelebilecek herhangi bir tehdidi en aza indirmek için birbirleriyle yakın iş birliği yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to compare the commercial diplomacy of America and Japan. To further examine these two countries, first of all, the economies of the Group of Seven countries, of which America and Japan are the main members, are examined. After evaluating the position of the member countries in this group and its impact on the world economy, the present study provides a perspective of the future of the economic relations between the United States and Japan. It also points to the opportunities that the G7 countries can create in the economic, political, security and technological fields and possible challenges such as disagreements between members and lack of cooperation with emerging economies. In fact, the main focus of this study is the political-economic relations between America and Japan. The present study shows that the economic relationship between the United States and Japan is strong and mutually beneficial. The two economies are highly integrated through trade in goods and services – they are large markets for each other's exports and important sources of imports. More importantly, Japan and the United States are close to each other through capital flows. In addition, Japan is the main source of foreign financing for the US national debt and is likely to remain so for the foreseeable future. But their relations have also faced challenges, especially in the security and political fields. At the same time, the two countries are working closely with each other to minimize any threat from their common enemy which is China.
Benzer Tezler
- Ticari açıklık ve ekonomik büyüme: G7 ülkeleri için ampirik bir yaklaşım
Trade openness and economic growth: An empirical approach to G7 countries
DERYA BOZKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonometriKütahya Dumlupınar ÜniversitesiEkonometri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
- Konjonktür dalgalarının belirleyicileri: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerine uygulamalı bir analiz
Determinants of business cycles: An empirical study on developed and developing countries
ALİ GÖKHAN YÜCEL
- G7 ülkelerinin küresel inovasyon endeksi üzerine bir analiz
Başlık çevirisi yok
BÜŞRA DEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Bilim ve Teknolojiİstanbul Ticaret ÜniversitesiSanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Sürdürülebilir kalkınma: G7 ülkelerinin ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar ve çevre kirliliği açısından incelenmesi (1991-2014)
Sustainable development: Examination of g7 countries in terms of economic growth, foreign direct investments and environmental pollution (1991-2014)
SEHER SULUK
Doktora
Türkçe
2021
EkonomiNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. SERDAR ÖZTÜRK
- E7 ve G7 ülkelerinin inovatif performanslarını belirleyen faktörler ve yüksek teknolojili ürün ihracatlarına etkileri
Factors determining the innovative performance of E7 and G7 countries and their effects on high technology product exports
NUR AKTAŞ
Doktora
Türkçe
2022
Ekonometriİstanbul Ticaret ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BETÜL GÜR