Lider üye etkileşiminin uzaktan çalışanların örgütsel özdeşleşmeleri üzerindeki etkisinde uzaktan çalışmanın aracılık rolü: Bir banka uygulaması
The mediatory role of remote working in the effect of leader-members exchange on the organizational identification of remote workers: A banking application
- Tez No: 860101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI KOFOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider üye etkileşimi, e- liderlik, uzaktan çalışma, sanal çalışma, örgütsel özdeşleşme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın amacı lider üye etkileşiminin uzaktan çalışanların örgütsel özdeşleşmeleri üzerindeki etkisinde uzaktan çalışmanı aracılık rolünü belirlemektir. Bu amaçla Türkiye genelinde tüm şubelerinde yaklaşık 12 bin çalışanın %52'si uzaktan çalışan olan özel bir bankada uzaktan çalışan 360 katılımcıya çevrimiçi anket ile ulaşılarak nicel ilişkisel bir model kullanılarak araştırma yürütülmüştür. Oluşturulan teorik modelde, lider üye etkileşimi bağımsız değişken, örgütsel özdeşleşme bağımlı değişken, uzaktan çalışma aracı değişken olarak kurgulanmış, Yapısal Eşitlik Modellemesi ile hipotezler test edilmiştir. Bu kapsamda araştırmanın YEM analizi sonucunda uzaktan çalışmanın aracı rolüne ilişkin olarak, lider üye etkileşiminin uzaktan çalışanların örgütsel özdeşleşmeleri üzerindeki etkisinde uzaktan çalışma üzerinde oluşturduğu dolaylı etkinin pozitif yönde ve anlamlı olduğu belirlenmiştir. Belirlenen direkt etkiler değerlendirildiğinde lider üye etkileşimi ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide uzaktan çalışmanın kısmi aracılık rolü olduğu belirlenerek, araştırmada teorik olarak öngörülen modelle uyumlu olduğu görülmüştür. Bu bakımdan araştırmamız öncelikle lider üye etkileşimi teorisinin uzaktan çalıma bağlamında etkili bir yaklaşım olduğu konusundaki teorik ve ampirik bilgiyi ilerletmekte, bu bilgiyi ilerletme konusunda Türkiye'de az sayıdaki çalışmalardan biri olması bakımından da özgünlüğünü korumaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the mediating role of teleworking in the effect of leader-member interaction on the organizational identification of remote employees. For this purpose, the research was conducted using a quantitative relational model by reaching 360 participants working remotely in a private bank, of which 52% of approximately 12 thousand employees in all branches across Turkey are working remotely, via an online survey. In the theoretical model created, leader-member interaction was constructed as the independent variable, organizational identification as the dependent variable, and remote working as the mediating variable. In this context, as a result of the SEM analysis of the research, it was determined that the indirect effect of leader-member interaction on the organizational identification of remote employees, regarding the mediating role of remote working, was positive and significant. When the direct effects determined were evaluated, it was determined that remote working had a partial mediating role in the relationship between leader-member interaction and organizational identification, and it was seen that it was compatible with the theoretically predicted model in the research. In this respect, our research primarily advances the theoretical and empirical knowledge that leader-member interaction theory is an effective approach in the context of remote work, and it maintains its originality as it is one of the few studies in Turkey to advance this knowledge. Key Words : Leader-member exchange, e-leadership, remote work, virtual work, organizational identification.