Geç preterm yenidoğanların yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış nedenleri ve neonatal izlemlerinin değerlendirilmesi
Causes of admission to the neonatal intensive care unit and evaluation of clinical outcomes in late preterm newborns
- Tez No: 860100
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, mortalite, geç preterm, morbidite, Newborn, mortality, late preterm, morbidity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Prematürite, neonatal morbidite ve mortalitenin en önemli sebeplerinden biri olmasının yanı sıra dünyada yılda yaklaşık 1 milyon ölüm ile beş yaş altı çocuk ölümlerinin başlıca nedeni olarak gösterilmektedir. Bu çalışmada, geç preterm doğumların yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışını gerektirecek sorunları ve bu sorunların sıklığını belirlemek, morbidite ve mortalite riskini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, Ocak 2021 ile Ocak 2022 tarihleri arasında izlenen geç preterm yenidoğanların gebelik haftası, doğum ağırlığı, doğum şekli, cinsiyeti, APGAR skoru, antenatal steroid tedavisi, çoğul gebelik varlığı, doğum salonunda canlandırma ihtiyacı, anne yaşı, parite, maternal risk faktörleri, morbidite nedenleri, yatış süreleri, tedavi ve mortalite verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 442 geç preterm yenidoğanın ortalama gebelik haftası ve doğum ağırlığı sırası ile 35,1 (±0,8) hafta ve 2496 ± 500 (min-maks: 1020-3910) gram idi. Bebeklerin %77,1'i AGA bebekti. Bebeklerin 177'si kız, 265'i erkekti. Doğumların %81,9'u C/S, %18,1'i NVY ile gerçekleşmişti. Bebeklerin %47,8'inde en az bir antenatal risk faktörü vardı. EMR %13,1'lik oranla yoğun bakım ünitesinde izlenen geç preterm bebeklerde saptanan en sık antenatal risk faktörü idi. En sık solunumsal morbiditeler (%83,5) mevcuttu. YGT tüm gebelik haftalarındaki en sık respiratuar morbiditeydi. Ortanca yatış süresi 9 (min-maks: 1-134) gün olarak saptandı. Bebeklerin %76'sı 14. günden önce taburcu olurken, %24 bebeğin ydybü yatış süresi 14 gün veya üzerindeydi. Bebeklerin %73,5'inde fototerapi gerektiren sarılık mevcuttu. SGA olmak, 34. gebelik haftasında doğum, konjenital kalp hastalığı, GNS, beslenme intoleransı ve entübasyon ihtiyacı uzamış yatış için bağımsız risk faktörleri olarak bulundu. Mortalite oranı tüm hastalarda %5,4 olarak saptanmış olup doğum salonunda canlandırma ihtiyacı, konjenital kalp hastalığı ve GNS mortalite açısından bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç: Geç preterm bebeklerde gebelik haftalarına göre değişen oranlarda morbidite ve mortalite riski olduğu görülmektedir. Geç preterm doğuma sebep olan antenatal risk faktörlerinin belirlenmesi ve optimal yoğun bakım desteği ile morbidite ve mortalite sıklığının azaltılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Prematurity is shown to be the leading cause of death in children under the age of five, with approximately 1 million deaths annually in the world and being one of the most important causes of neonatal morbidity and mortality. This study aimed to determine the problems that require neonatal intensive care unit hospitalization in late preterm births and to reveal the risk of morbidity and mortality. Material and Methods: Late preterm newborns were monitored in the neonatal intensive care unit of Ankara Bilkent City Hospital between January 2021 and January 2022. The gestational age, birth weight, mode of delivery, sex, APGAR score, antenatal steroid treatment, presence of multiple pregnancies, need for resuscitation in the delivery room, maternal age, maternal age, gestational age, birth weight, parity, maternal risk factors, causes of morbidity, duration of hospitalization, treatment and mortality data were evaluated retrospectively. Results: A total of 442 late preterm newborns were evaluated in the study. The average gestational age and birth weight of late preterm newborns were 35.1 (±0.8) weeks and 2496 ± 500 (min-max: 1020-3910) grams, respectively. One hundred seventy-seven of them were female and 265 were male. 81.9% of births were C/S and 18.1% were NVD. 47.8% of babies had at least one antenatal risk factor. PROM was the most common antenatal risk factor (13.1%). Respiratory morbidities were the most common morbidity (83.5%) and TTN was the most common respiratory morbidity in all weeks of pregnancy. The median hospitalization duration was 9 (min-max: 1-134) days. 73.5% of the babies had jaundice requiring phototherapy. Birth at 34 weeks of gestation, SGA, congenital heart disease, GNS, feeding intolerance and need for intubation were found to be independent risk factors for prolonged hospitalization. The mortality rate was found to be 5.4% in all patients, and the need for resuscitation in the delivery room, congenital heart disease and GNS were found to be independent risk factors for mortality. Outcome: There is a risk of morbidity and mortality in late preterm babies at varying rates depending on the weeks of gestation. It is thought that the frequency of morbidity and mortality can be reduced by identifying antenatal risk factors that cause late preterm birth and optimal intensive care support.