Maluliyet hesaplaması yapılan ve duyu kaybı tespit edilen olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases with sensory loss and disability calculation
- Tez No: 860106
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, duyu kaybı, maluliyet, Forensic medicine, sensory loss, disability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Maluliyet, bir bireyin sakatlık ya da kısıtlılık nedeniyle günlük yaşantısında standart kabul edilen faaliyetleri gerçekleştirme kapasitesinin eksilmesi olarak ifade edilir. Dünya Sağlık Örgütü, maluliyeti;“sakatlık, kısıtlılık ya da bireyin günlük yaşantıda standart kabul edilen faaliyetleri yürütme yetisinin olmaması”şeklinde açıklar. Hukuki terimlerle ise, maluliyet“bir kişinin, dışsal bir etken, hastalık veya kaza sonucunda çalışma kapasitesini kısmen ya da tam anlamıyla kaybetmesi”olarak tanımlanır. Duyu, bireyin koklama, işitme, dokunma, tatma ve görme gibi organlar aracılığıyla dış ortamı tanıma ve algılama kapasitesidir. Bu çalışmada 01 Ocak 2012 - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında adli rapor düzenlenen 39865 olgu retrospektif olarak tarandı. Bu olgular içerisinde olan adli tıbbi değerlendirme yapılan 958 maluliyet olgusu belirlendi. Bunlar içerisinden maluliyet raporu düzenlenen, duyu kaybı gelişen ve adli tıbbi değerlendirme yapılan 89 olgu tespit edilmiş ve çalışmamız kapsamında incelenmiştir. Anabilim Dalımız tarafından adli tıp değerlendirmesi gerçekleştirilen vakaların yaklaşık %9'unu duyu kaybı tespit edilen (n=89) maluliyet vakaları kapsamaktadır. Olguların %80,9'u erkek (n=72), %19,1'i kadın (n=17), olguların rapor düzenlendiği tarihteki yaş ortalaması 32,7± 15,33, olay tarihindeki yaş ortalaması 29,31± 15,57 olduğu belirlendi. Duyu kaybı türüne bakıldığında en yüksek oranın %65,17 (n=58) ile dokunma ve %20,22 (n=18) ile görme duyu kaybı türüne ait olduğu, incelenen olay türlerine bakıldığında, %70,79 (n=63) ile en yaygın olanın trafik kazası olduğu ve %10,11 (n=9) ile iş kazalarının takip ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Disability is the loss of an individual's capacity to perform activities considered standard in daily life due to disability or limitation. The World Health Organisation defines disability as“disability, limitation or lack of ability to carry out activities considered standard in daily life. ”In legal terms, disability is“the partial or total loss of a person's capacity to work due to an external factor, disease, or accident .”Sensory is the capacity of an individual to recognize and perceive the external environment through organs such as smell, hearing, touch, taste, and sight. In this study, 39865 cases for which forensic reports were issued between January 01, 2012, and December 31, 2022, were retrospectively reviewed. Among these cases, 958 disability cases with forensic medical evaluation were identified. Among these, 89 cases in which a disability report was issued, sensory loss developed, and forensic medical evaluation was performed were identified and analyzed within the scope of our study. Approximately 9% of the cases evaluated by our Department of Forensic Medicine consisted of disability cases in which sensory loss was detected (n=89). It was determined that 80.9% of the cases were male (n=72), 19.1% were female (n=17), the mean age of the cases was 32.7± 15.33 years at the time of the report, and 29.31± 15.57 years at the time of the incident. When the type of sensory loss was analyzed, it was determined that the highest rate belonged to touch sensory loss at 65.17% (n=58) and visual sensory loss at 20.22% (n=18). When the types of incidents examined were examined, it was determined that traffic accidents were the most common, with 70.79% (n=63), followed by occupational accidents with 10.11% (n=9).