Mathıas Énard'ın 'Hırsızlar Sokağı' adlı göç romanında çatışma ve kültür(süz)leşme okuması
A reading in the context of conflict and (De)culturalization methodology: Mathias Énard's Street of Thieves
- Tez No: 860125
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TİLBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, göç edebiyatı, göç(er) yazını, göç kültürü, çatışma ve kültür(süz)leşme modeli, Arap Baharı, Mathias Énard, Hırsızlar Sokağı, Migration, migration literature, migrant literature, migration culture, conflict and deculturalization model, Arab Spring, Mathias Énard, Street of Thieves
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada; geçmişten günümüze süregelen en temel sorunsallardan biri olan göç olgusunun yazınsal incelemesi yapılmaktadır. Birey ya da toplulukların politik, ekonomik ya da ekinsel nedenlerden başka bir yere göç etme devinimi ve göçün en önemli öznesi 'göçer' kişinin göç eylemi öncesi, sırası ve sonrasında karşılaştıkları zorluklara özellikle de göç sonrasındaki uyum ve kültür(süz)leşme süreçlerine de değinilmektedir. Bu çalışmanın ereği; Faslı bir gencin Arap Baharı'nın etkisiyle İspanya'ya göç eylemi sürecini ve sonrasındaki uyum sorunlarını konu edinen Hırsızlar Sokağı romanını, Prof. Dr. Ali Tilbe'nin göç yazınlarını daha tutarlı ve anlaşılır biçimde incelemek için geliştirdiği karma model göç(er) yazını incelemesinde Çatışma ve Kültür(süz)leşme yöntembilimini kullanarak çözümlemektir. Prof. Dr. İbrahim Sirkeci ve Prof. Dr. Jeffrey H. Cohen'in birlikte geliştirdiği 'çatışma ve göç kültürü̈' modeli üzerine, Prof. Dr. Ali Tilbe, Lucien Goldmann'ın anlama ve açıklama aşamalarından oluşan oluşumsal yapısalcı yazın toplumbilimi kuramıyla, Gérard Genette'in öykülemebilim yöntemini John W. Berry'nin kültür(süz)leşme yaklaşımı ve olası öteki yaklaşımları birleştirerek yeni bir yazınsal okuma modeli oluşturmuş ve göç yazını incelemelerinde göçerlerin yaşadığı göç öncesi ve sırası süreçler ile göç sonrasındaki uyum ve bütünleşme süreçlerini daha anlaşılır kılmak için göç inceleme alanının yararına sunmuştur. Bu çözümleme sürecinde, ilk olarak göç kavramı ve kuramlarından, daha sonra da göçün yazın alanındaki öneminden bahsedilecektir. Ardından bu çalışmaya konu olan romanda (Hırsızlar Sokağı) da geçen Arap Baharı eylemleri ve bu sürecin göçe olan etkisiyle Afrika'dan Avrupa'ya, özellikle de romanda esenlikli uzam olarak sunulan İspanya'ya göç devinimlerine de değinilecektir. Çalışmanın sonucunda, Çatışma ve Kültür(süz)leşme yöntembilimi bağlamında romanda göç öncesi ve sürecinde yaşanan çatışma ortamlarından söz edilerek, roman başkişisinin göç ettiği İspanya'da bulmayı umduğu iş birliği, uyum ve kültür(süz)leşme süreçlerini gerçekleştiremediği görülecektir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the phenomenon of migration, one of the most fundamental problems from the past to the present, from a literary perspective. The movement of individuals or communities to migrate to another place for political, economic, or cultural reasons and the difficulties encountered by the“migrant”person, the most important subject of migration, before, during and after the act of migration, especially the adaptation and (de)acculturation processes after migration, are also touched upon. The aim of this study is to analyse the novel The Street of Thieves, which deals with the process of a Moroccan young man's migration to Spain under the influence of the Arab Spring and his subsequent adaptation problem, by using the methodology of Conflict and Culturalization, a mixed model developed by Prof. Dr. Ali Tilbe to examine migration literatures in a more coherent and comprehensible way. Prof. Dr. Ali Tilbe has created a new scale by combining the conflict and migration culture model developed by Prof. Dr. İbrahim Sirkeci and Jeffrey H. Cohen with Lucien Goldmann's formative structuralism, Gérard Genette's narratology and John W. Berry's acculturation approach and presented it to the benefit of the field of migration studies in order to make the processes experienced by migrants in migration literature more detailed and the processes of adaptation and integration after migration more understandable. In the process of this analysis, the primary concern is to delve into the concept and theories of migration along with the importance of migration in literature. In accordance with this purpose, the Arab Spring actions, which are also mentioned in the novel that is the subject of this study (The Street of Thieves), and the effect of this process on migration, and the migration movements from Africa to Europe, especially to Spain, which is the prosperous space in the novel, will be discussed. As a result of the study, the novel will be analysed in depth by mentioning the conflict environments experienced before and during the migration process in the context of Conflict and (De)acculturation methodology, and it will be seen that the protagonist cannot realize the processes of adaptation and acculturation because of the migration process.