Postmenopozal kadınlarda uyku düzeni ve cinsel fonksiyonun yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of sleep patterns and sexual function on quality of life in postmenopausal women
  1. Tez No: 860155
  2. Yazar: GİZEM KOÇ KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, cinsellik, uyku, yaşam kalitesi, Kadın cinsel yaşam kalitesi anketi, Pittsburg uyku kalite indeksi, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği, Menopause, Sexuality, Sleep, Quality of life, Sexual Quality of Life Quentionnaire – Female, Pittsburgh Sleep Quality Index, SF-36 Quality of Life Scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı postmenopozal dönemdeki kadınlarda cinsellik ve uykunun kadınların yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Menopoz polikliniklerine başvuran 41-65 yaş arası 303 postmenopozal dönemdeki hasta dahil edilmiştir. Son 6 ay içerisinde hormon replasman tedavisi alanlar, cinsel aktif olmayanlar, malignite öyküsü olan kadınlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalardan kadın cinsel yaşam kalitesi ölçeği, Pittsburg uyku kalite indeksi ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Bulgular SPSS 25.0 ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastalara yapılan anketler sonucunda kadının yaşının, partnerinin yaşının, medeni durumunun, eğitim düzeyinin, kadının kendisinin ve partnerinin çalışma durumunun, gebelik ve çocuk sayısının kadının cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisinin olduğu görülmüştür. Partnerinin yaşının, medeni durumunun, kadının çalışma durumunun, gelir durumunun, ilaç kullanımının ve çocuk sayısının kadının uyku kalitesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Eğitim durumunun, kadının çalışma durumunun, gelir düzeyinin, ilaç kullanımının ve gebelik sayısının postmenopozal dönemdeki kadınların yaşam kalitesi üzerine etkisi olduğu bulunmuştur. Kadın cinselliği ve yaşam kalitesi arasında düşük de olsa pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Uyku ile ilgili gündüz işlev bozukluğunun; yaşam kalitesinin alt ögeleri olan ağrı, enerji ve sosyal fonksiyonlar üzerinde olumsuz yönde düşük ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Sonuç: Postmenopozal kadınlarda cinsellik ve yaşam kalitesi arasında düşük bir korelasyon mevcuttur. Uyku kalitesi ile yaşam kalitesi arasında düşük düzeyde bir korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study was to examine the effects of sexuality and sleep on the quality of life in postmenopausal women. eff Materials and Methods: The study included a total of 303 postmenopausal women between the ages of 41-65, who presented to the Women'S Health and Menopause clinics at Marmara Univrsity Pendik Training and Research Hospital were included in the study. Those who had recieved hormone replacement therapy in the last 6 months, were sexually inactive or had a history of malignancy were not included in the study. Participants were asked to complete Sexual Quality of Life Quentionnaire – Female, Pittsburgh Sleep Quality Index and SF-36 Quality of Life Scale. The results were analyzed using SPSS 25.0. Results: As a results of the surveys conducted with the patients, it was found that factors such as the women's age, her partner's age, marital status, aducational level, the employment status, pregnancy and number of children had an impact on the women's sexual quality of life. It was found that the partner's age, marital status, the women's employment status, income level, medication usage and the children's number had an effect on the women's sleep quality. Study found that educational level, the women's employment status, income level, medication usage and the pregnancies number had an impact on the quality of life of postmenopausal women. Although there was a level of positive correlation was identified between female sexuality and quality of life. There was a negative realtionship between daytime dysfunction related to sleep and the subcomponents of quality of life such as a pain, energy and social functioning. Conclusion: There is a low association between sexual behavior and quality of life in postmenopausal women. A low level of correlation was also found between sleep quality and quality of life.