İkinci ve üçüncü trimesterlerde serum tetrahidrobiopterin ve folik asit düzeylerinin birbirleriyle ve preeklampsi ile ilişkilerinin araştırılması
Investigation of the relationship between the serum tetrahydrobiopterin and folic acid levels with each other and with preeclampsia in the second and third trimesters
  1. Tez No: 860174
  2. Yazar: MÜCAHİT AHMET ARANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, tetrahidrobiyopterin, folik asit, Preeclampsia, tetrahidrobiopterin, folic asid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma, ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebelerde serum tetrahidrobiopterin (BH4) ve folik asit düzeylerinin preeklampsi gelişimi ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, BH4 ve folik asit seviyelerinin preeklampsi riskini öngörmede potansiyel biyobelirteçler olabileceği hipotezine dayanmaktadır. Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma, Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde Haziran 2022 ile Şubat 2024 tarihleri arasında preeklampsi (PE) tanısı alan ve almayan toplam 160 gebe üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar, PE ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldıktan sonra, folik asit kullanımı durumlarına göre alt gruplara bölündü. Bu şekilde, toplamda dört grup oluştu: PE olmayıp folik asit kullanmayan, PE olmayıp folik asit kullanan, PE olup folik asit kullanmayan ve PE olup folik asit kullanan gruplar. Katılımcıların demografik özellikleri (yaş, gestasyonel yaş, gravida, VKİ) ve çeşitli laboratuvar parametreleri (kan basıncı, hemoglobin, PLT, karaciğer enzimleri, kreatinin, homosistein, albumin, total protein, idrarda protein, BH4, biopterin, NO, folat, vitamin B12) kaydedildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: PE grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek kan basıncı, düşük albumin ve total protein seviyeleri ve yüksek idrarda protein miktarı olduğunu gösterdi. Ayrıca, PE grubunda BH4 seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Folik asit kullanımı açısından bakıldığında ise, kullanmayan grupta kullanan gruba göre anlamlı derecede düşük folat ve hemoglobin seviyeleri gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, preeklampsi gelişimi ile serum BH4 ve folik asit düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Preeklamptik gebelerde BH4 seviyelerinin düşük olduğu ve folik asit kullanımının folat ve hemoglobin seviyelerini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Bu bulgular, BH4 ve folik asitin preeklampsi patogenezinde rol oynayabileceğini ve preeklampsi riskini değerlendirmede potansiyel biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the relationship between serum tetrahydrobiopterin (BH4) and folic acid levels in pregnant women during the second and third trimesters and the development of preeclampsia. The study is based on the hypothesis that BH4 and folic acid levels may be potential biomarkers for predicting the risk of preeclampsia. Method: This randomized controlled study was conducted at Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaşı Medical Center between June 2022 and February 2024, involving a total of 160 pregnant women, both with and without preeclampsia (PE). Participants were initially divided into PE and control groups, and then further categorized based on their folic acid usage. This resulted in four distinct groups: nonPE without folic acid, non-PE with folic acid, PE without folic acid, and PE with folic acid. Demographic characteristics (age, gestational age, gravida, BMI) and various laboratory parameters (blood pressure, hemoglobin, PLT, liver enzymes, creatinine, homocysteine, albumin, total protein, urinary protein, BH4, biopterin, NO, folate, vitamin B12) were recorded for each participant and compared among the groups. Results: The results indicated significantly higher blood pressure, lower albumin and total protein levels, and higher urinary protein levels in the PE group compared to the control group. Additionally, BH4 levels were significantly lower in the PE group compared to the control group. Regarding folic acid usage, the group without folic acid supplementation exhibited significantly lower folate and hemoglobin levels compared to the group with folic acid supplementation. Conclusion: This study has demonstrated a significant association between serum BH4 and folic acid levels and the development of preeclampsia. Lower BH4 levels were observed in preeclamptic pregnant women, while folic acid supplementation was found to positively influence folate and hemoglobin levels.