Üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn tutumları ile benlik saygıları ve eş seçme tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between university students' perceived parental attitudes and their self-esteem and mate selection preferences
- Tez No: 860229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Family Planning, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, eş tercihi, benlik saygısı, Parental attitude, mate preference, self-esteem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul ili içerisinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn tutumları (demokratik, otoriter, koruyucu-istekçi) ile benlik saygıları ve eş seçme tercihleri alt boyutları (beraber yaşama, tam güven, idealleştirme, aşk yeterli, zıt kutuplar ve çaba göstermeme) arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Anne Baba Tutum Ölçeği, Romantizm ve Eş Seçim Tutum Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS- 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımsız Örneklem T-testi, Tek Yönlü Varyans (ANOVA) Analizi, Kruskal- Wallis H Analizi, Pearson ve Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %82,1'i kadın (389 kişi), %17,9'u erkek (85 kişi) olmak üzere toplam 474 kişidir. Araştırma bulgularına göre algılanan ebeveyn tutumu alt boyutları ile eş seçme tercihi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan demokratik ebeveyn tutumu ile eş seçme tercihleri arasında pozitif yönlü çok zayıf düzeyde anlamlı ilişki, algılanan koruyucu-istekçi ebeveyn tutumu ile eş seçme tercihleri arasında pozitif yönlü çok zayıf düzeyde anlamlı ilişki, algılanan otoriter ebeveyn tutumu ile eş seçme tercihleri arasında pozitif yönlü çok zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Algılanan ebeveyn tutumları alt boyutları ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan demokratik ebeveyn tutumu arttıkça benlik saygısı artmakta, algılanan koruyucu-istekçi ebeveyn tutumu ve algılanan otoriter ebeveyn tutumu arttıkça benlik saygısı azalmaktadır. Cinsiyet ve eş tercihleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise eş seçme tercihlerinin cinsiyet açısından anlamlı olarak farklılaşmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between perceived parental attitudes (democratic, authoritarian, protective-demanding) and self-esteem and sub-dimensions of mate selection preferences (cohabitation, full trust, idealization, love is enough, opposites and lack of effort ) of university students studying in Istanbul. The data were collected using the Personal Information Form, Perceived Parental Attitudes Scale, Romance and Mate Selection Attitudes Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale. The results of the research were analyzed using SPSS- 27 program. Independent Sample T-test, One-Way Variance (ANOVA) Analysis, Kruskal-Wallis H Analysis, Pearson and Spearman Correlation Analysis were applied. A total of 474 individuals participated in the research of which 82.1% were female (389 people) and 17.9% were male (85 people). According to the research findings, a significant relationship was found between the sub-dimensions of perceived parental attitudes and preference for choosing a spouse. There was a positive and very weak significant relationship between perceived democratic parental attitude and mate choice preferences, a positive and very weak significant relationship between perceived protective-demanding parental attitude and mate choice preferences, and a positive and very weak significant relationship between perceived authoritarian parental attitude and mate choice preferences. A significant relationship was found between the sub-dimensions of perceived parental attitudes and self-esteem. As perceived democratic parental attitude increases, self-esteem increases; as perceived protective-demanding parental attitude and perceived authoritarian parental attitude increase, self-esteem decreases. When the relationship between gender and spouse preferences was analyzed, it was found that the preferences for choosing a spouse did not differ significantly in terms of gender.