Kürt, Arap ve Süryani kadınların üç farklı ilde üç kuşak boyu konumlarının ve kadına yönelik tutumlarının dönüşümü
Transformation of Kurdish, Arab and Assyrian women's positions and attitudes towards women for three generations in three different cities
- Tez No: 860252
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Patriarşi, Sınıf, Statü, Zümre/Nüfuz Grupları, Kuşak, Anadili, Toplumsal Değişme, Gender, Patriarchy, Class, Status, Community/Influence Groups, Generation, Native Language, Social Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma farklı etnik/anadili gruplarında ve farklı yerleşim yerlerinde bulunan yükseköğrenimli genç kuşaktan kadınların, onların annelerinin ve anneannelerinin konumlarının ve kadına yönelik tutumlarının belirlenmesi ile aralarındaki farklılaşma ve dönüşüme dairdir. Bu kapsamda Adana, Şanlıurfa ve Mardin‟de Kürt, Arap ve Süryani yükseköğrenimli genç kuşak ve onların anneleri ve anneanneleri olmak üzere 141 kadınla görüşülmüş, yükseköğrenimli kuşakla diğer iki kuşak arası, anadili grupları arası ve kentler arası farklılaşma durumu analiz edilmiştir. Anadili veya kentsel farklılaşmalar daha sınırlı düzeyde olup yükseköğrenimli genç kuşak kendi iki büyük kuşağından anlamlı derecede farklılaşmaktadır. Kadınların konumları ve tutumlarının değişimindeki farklılaşmanın temel nedeni eğitim durumları arasındaki farklılık olmakla birlikte kuşaklara, etnisiteye (anadili, din, mezhep, aşiret grubuna) ve illere (kentlere) göre de bazı anlamlı farklılaşmalar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on determining the positions and attitudes towards women in higher education from the younger generation of various ethnic/language groups in different settlements, along with their mothers and grandmothers. In this context, 141 women, including Kurdish, Arabic, and Assyrian higher-educated young generations, as well as their mothers and grandmothers in Adana, Şanlıurfa, and Mardin, were interviewed. The analysis examines differentiation and transformation among the higher-educated generation and the other two generations, inter-group differences based on native languages, and distinctions among cities. Limited native language or urban differentiations were observed, while the higher-educated young generation significantly differentiated from their two major predecessors. Although the main reason for the difference in the change in women's positions and attitudes is the difference in their educational status, there are also some meaningful differences according to generations, ethnicity (mother tongue, religious, sectarian, tribal group) and provinces (cities).