Çok küçük prematüre bebeklerde invaziv mekanik ventilatör tedavisinin inflamasyon belirteçleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of invasive mechanical ventilator therapy on inflammation markers in very small premature babies
- Tez No: 860366
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT EMRE CANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: prematüre, bronkopulmoner displazi, invaziv mekanik ventilasyon, İL-6, premature, bronchopulmonary dysplasia, invasive mechanical ventilation, IL-6
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Prematüritenin en önemli sorunlarından birini bronkopulmoner displazi (BPD) oluşturmaktadır. İnvaziv mekanik ventilasyon kullanımı BPD gelişime zemin hazırlamaktadır. Biz çalışmamızda erken dönem ventilatör tedavisinin sistemik inflamasyon belirteçleri üzerine etkisini ve BPD gelişimini öngörmede kullanılıp kullanılamayacağını araştırdık. Entübe olmuş prematüre bebekler ile hiç entübasyon gereksinimi olmamış prematüre bebekleri kıyaslayarak bu sorulara cevap bulmaya çalıştık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 01.09.2019 ile 31.08.2020 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi' ne (YYBÜ) yatan, 32 gestasyonel haftanın altında doğan ve 800 ile 1250 gram arasında doğum ağırlığına sahip 151 hasta dahil edildi. Çalışmamız retrospektif çalışma olarak planlandı. Hasta bilgilerine hastane bilgi sisteminden ulaşılmıştır. Entübe edilen hastalar ilk 1 hafta içerisinde entübe edilen ve en az 24 saat mekanik ventilatörde izlenen hastalardan oluşuyordu. Hastaların ventilasyon sonrası ilk 24 saat bakılan hemogram parametreleri (WBC, ANS, ALS) ve akut faz reaktanları (CRP, IL-6, PCT) kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 151 hastanın doğum haftası ortalama 28,06±1,94 hafta, doğum ağırlıkları ortalama 1049,14±148,78 gr, anne yaşları ortalama 29,66±6,14 yıl idi. Bakılan kan parametrelerinde CRP ortalama 5,49±13,9 mg/L, İL- 6 ortalama 92,12±186,5 pg/mL, PCT ortalama 3,3±10,24 µg/, WBC ortalama 8402,78±4310,68 x106 /L, ANS ortalama 3305,7±2891,7 x106 /L, ALS ortalama 3451,79±1860,3 x106 /L idi. Hastaların entübasyon durumlarına göre CRP, PCT, WBC, ANS ve ALS değerleri arasında fark saptanmazken İL-6 değerlerinin entübe hastalarda daha yüksek olduğu saptandı. Hastaların entübasyon durumlarının BPD gelişmesi üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu tespit edildi (p ˂,05). Sonuç: Sonuç olarak invaziv mekanik ventilasyonun BPD gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğunu, bu nedenle entübe bebeklerde İL-6 bakılmasıyla BPD' ye gidişi öngörebileceğimizi düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim:One of the most important problems of prematurity is bronchopulmonary dysplasia(BPD).The use of invasive mechanical ventilation paves the way for the development of BPD.In our study, we investigated the effect of early ventilator treatment on systemic inflammation markers and whether it can be used to predict the development of BPD.We tried to find answers to these questions by comparing premature babies who were intubated with premature babies who never required intubation. Material and Methods:This study included 151 patients who were hospitalized in Ankara Bilkent City Hospital Neonatal Intensive Care Unit between 01.09.2019 and 31.08.2020,were born under 32 gestational weeks and had a birth weight between 800 and 1250 grams.Our study was planned as a retrospective study.Patient information was accessed from the hospital information system.Intubated patients consisted of patients who were intubated within the first week and monitored on a mechanical ventilator for at least 24 hours.The patients' hemogram parameters(WBC,ANS,ALS)and acute phase reactants(CRP,IL-6,PCT) measured in the first 24 hours after ventilation were recorded. Results:The average week of birth of the 151 patients included in the study was 28.06±1.94 weeks,their average birth weight was 1049.14±148.78g,and their average maternal age was 29.66±6.14 years.In the blood parameters examined,CRP averaged 5.49±13.9 mg/L,IL-6 averaged 92.12±186.5 pg/mL,PCT averaged 3.3±10.24 µg/L,WBC averaged 8402.78±4310..68 x106/L,ANS mean was 3305.7±2891.7 x106/L,ALS mean was 3451.79±1860.3 x106/L.While no difference was found between CRP,PCT,WBC,ANS and ALS values according to the intubation status of the patients,IL-6 values were found to be higher in intubated patients.It was determined that the intubation status of the patients had a statistical effect on the development of BPD(p ˂.05). Conclusion:As a result,we think that invasive mechanical ventilation is an important risk factor in the development of BPD,and therefore we can predict the progression to BPD by measuring IL-6 in intubated babies.