Lomber disk cerrahisi geçiren hastalarda erektor spina plan (ESP) bloğunun stres yanıtı, analjezik tüketimi ve hasta memnuniyeti üzerine etkileri
Effects of erector spinal plane (ESP) block on stress response, analgesic consumption and patient satisfaction in patients undergoing lumbar disc surgery
- Tez No: 860449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN DURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analjezi, LDH, NLO-PLO, ESPB, HKA, Analgesia, LDH, NLO-PLO, ESPB, PCA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş – Amaç: Bu çalışmada bel fıtığı ameliyatı planlanan ASA I-II hastalarda bilateral erektör spina düzlem bloğunun (ESPB) postoperatif analjezi ihtiyacını ne kadar etkilediğini, hasta ve cerrah memnuniyetini, ameliyat sonrası stres yanıtı ve kan değerlerini ne kadar etkilediğini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 10.07.2023 tarih ve HRÜ/23.12.17 karar numaralı onayı ile Helsinki Bildirgesi'ne uygun şekilde yapıldı. Hastaların kendisinden yazılı ve sözlü izin alındı. Elektif şartlarda ve genel anestezi altında lomber disk herni (LDH) cerrahisi nedeniyle opere olacak 18-65 yaş grubu 60 hastada prospektif, randomize ve tek kör olarak planlandı. 30 hastaya preoperatif ESPB yapıldı 30 hastaya herhangi bir blok uygulanmadı. Preoperatif dönemde ve postoperatif 6. ve 24. saatlerde hastalardan 3 cc kan hemogram tüpüne alındı. İntroperatif ve postoperatif hemodinamik parametreleri (noninvaziv sistolik-diastolik ve ortalama arter basıncı, kalp atım hızı, oksijen satürasyonu) kaydedildi. Postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı her hastaya verildi. HKA cihazından hastanın ne kadar bolus girişiminde bulunduğu, ne kadar başarılı bolus olduğu, ne kadar tramadol aldığı belirlendi. İlk bolus zamanı kaydedildi. Postoperatif yan etkiler kaydedildi. Hasta ve cerrah memnuniyet skorları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 60 olgunun tüm verileri analiz edildi. Çalışmada her iki grup arasında demografik veriler açısından belirgin fark olmamakla beraber Grup E'de (ESPB yapılan) yaş, BMI (Body Mass Index) ve cerrahi süresi istatistiksel olarak daha düşük olarak bulundu. Her iki grup arasında ek hastalık açısından belirgin bir fark gözlenmedi. İki grup arasında intraoperatif ve postoperatif kalp hızı (KH) ve ortalama arteriyel basınç (OAB) arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Grup E'de Grup K'ya (ESPB yapılmayan) göre özellikle postoperatif 6. saatte NLO'nun (nötrofil/lenfosit oranı) anlamlı olarak daha az yükseldiği görüldü. Grup içi karşılaştırmada ise her iki grupta da preoperatif NLO'ya göre postoperatif 6. ve 24. saat NLO değerlerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Her iki grupta PLO (platelet/lenfosit oranı) değerleri arasında anlamlı bir fark görülmedi. Grup içi karşılaştırmada Grup E'de preoperatif PLO değerine göre postoperatif 6. ve 24. saat PLO değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Grup K'da ise preoperatif PLO değerine göre postoperatif özellikle 6. saatte olmak üzere ve 24. saat PLO değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu görüldü. Grup E'de 6. saatte PLO değeri düşüp 24. saatte hafif artarken, Grup K'da 6. saatte PLO'nun belirgin artıp 24. saatte düştüğü görüldü. Çalışmada postoperatif 0., 2., 8. ve 24. saatte bakılan VAS (Vizüel Analog Skala) skorları Grup E'de istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük olarak bulundu. Hasta bolus girişim sayısı, HKA cihazının hastaya vermiş olduğu bolus sayısı ve bolus contramal miktarının Grup E'de istatitiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az olduğu görüldü. İlk bolus süresi Grup E'de istatitiksel olarak anlamlı bir şekilde daha uzun bulundu. Yan etki değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Çalışmamızda hastaların memnuniyet skoru Grup E'de Grup K'ya göre daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamız, ESPB'nin LDH cerrahisi geçiren hastalarda ameliyat sonrası ağrıyı azalttığını, VAS skorlarını düşürdüğünü ve postoperatif ilk opioid alım süresini uzattığını, kullanılan opioid miktarını azalttığını gösterdi. Ayrıca hasta memnuniyetini arttırdığını, daha düşük NLO- PLO yükselmesi aracılığıyla ifade edilen stres cevabı azalttığını gösterdi. ESPB'nin LDH cerrahilerinde multimodal analjezinin bir parçası olarak kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, we aimed to see how much bilateral erector spinae plane block (ESPB) affects postoperative analgesia need, patient and surgeon satisfaction, postoperative stress response and blood values in ASA I-II patients planned for lumbar disc herniation surgery. Materials and Methods: This study was conducted with the approval of Şanlıurfa Harran University Hospital Clinical Research Ethics Committee dated 10.07.2023 and decision number HRÜ/23.12.17, and by obtaining written and verbal permission from the patients in accordance with the Declaration of Helsinki, lumbar disc herniation under elective conditions and general anesthesia. We planned a prospective, randomized and single-blind study in 60 patients between the ages of 18-65 who would undergo surgery due to (LDH) surgery. We performed preoperative ESPB in 30 patients and did not perform any block in 30 patients. We collected 3 cc of blood from the patients into a hemogram tube at preoperative, postoperative 6th and 24th hours. We recorded intraoperatiferative and postoperative hemodynamic parameters (noninvasive systolic-diastolic and mean arterial pressure, heart rate, oxygen saturation). Postoperative PCA device was given to each patient. From the PCA device, we determined how many bolus attempts the patient made, how successful the bolus was, and how much tramadol he received. The time to the first bolus was recorded. Postoperative side effects were recorded. Patient and surgeon satisfaction scores were recorded. Results: We analyzed all data of the 60 cases we included in the study. In our study, although there was no significant difference in terms of demographic data between the two groups, we found that age, BMI and surgery duration were statistically lower in Group E. We did not observe any significant difference in terms of comorbidities between the two groups. We did not find any significant difference in intraoperatiferative and postoperative HR and MAP between the two groups. We observed that NLR increased significantly less in Group E than in Group K, especially at the 6th postoperative hour. In the intra-group comparison, we observed that the postoperative 6th and 24th hour NLR values were higher than the preoperative NLR in both groups. We could not see a significant difference between PLR values in both groups. In intra-group comparison, we could not see a statistically significant difference in the postoperative 6th and 24th hour PLR values compared to the preoperative PLR value in Group E. In Group K, we saw that the postoperative PLR values, especially at the 6th hour and at the 24th hour, were statistically significantly higher compared to the preoperative PLR value. We saw that in Group E, the PLO value decreased at the 6th hour and increased slightly at the 24th hour, while in Group K, the PLO value increased significantly at the 6th hour and decreased at the 24th hour. In our study, postoperative 0., 2., 8. And we found that the VAS scores we looked at at the 24th hour were statistically significantly lower in Group E. The number of patient bolus attempts, the number of boluses given by the PCA device to the patient, and the amount of bolus contramal were statistically significantly less in Group E. We found the first bolus time to be statistically significantly longer in Group E. There was no significant difference between the groups in the side effect evaluation. In our study, the satisfaction score of the patients was higher in Group E than in Group K. Conclusion: Our study showed that ESPB reduces postoperative pain in patients with LDH surgery, reduces VAS scores and prolongs the time to first postoperative opioid intake, reduces the amount of opioids used, increases patient satisfaction, and reduces the stress response expressed through lower NLO-PLO elevation. We think that ESPB should be used as a part of multimodal analgesia in LDH surgeries.