Penetran keratoplasti sonrası glokom veya oküler hipertansiyonun insidansı, risk faktörleri ve tedavi sonuçları
Incidence, risk factors and treatment outcomes of glaucoma or ocular hypertension after penetrating keratoplasty
- Tez No: 860474
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KÜSBECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Penetran keratoplasti, glokom, penetran keratoplasti sonrası glokom, Penetrating keratoplasty, glaucoma, glaucoma after penetrating keratoplasty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Penetran keratoplasti (PKP) sonrası gelişen glokom veya oküler hipertansiyonun gelişme sıklığını, risk faktörlerini ve tedavi sonuçlarını incelemek Gereç ve Yöntem: SBÜ İzmir Bozyaka Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Kliniği Kornea Bölümünde takip edilen, Ocak 2012– Aralık 2021 tarihleri arasında PKP operasyonu uygulanan 365 hastanın 381 gözü geriye dönük olarak incelendi. Hastaların ayrıntılı anamnezleri, aile öyküleri alındı; alıcıların yaşı, cinsiyeti, cerrahi endikasyonları ve sistemik hastalıkları, verici yaşı kaydedildi. Tüm olguların korneal sütürleri alındıktan 1 hafta sonra en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) Snellen eşeli ile ölçüldü. Bulunan değerler istatiksel değerlendirme için minimum açı rezolüsyon logaritma değerlerine (logMAR) çevrildi. Ameliyat öncesi ve sonraki kontrollerde göz içi basıncı (GİB) Goldmann aplanasyon tonometrisi ile ölçüldü. Yarık lamba biyomikroskobuyla ayrıntılı ön segment muayenesi ve fundus reflesi alınabilen olguların 90D lens ile arka segment muayenesi yapıldı. Fundus reflesi alınamayan olgulara B-mod Ultrasonografi yapılarak görme azlığına yol açabilecek olası patolojiler değerlendirildi. Postoperatif izlemlerde GİB'in en az iki kez 21 mmHg'den yüksek ölçülmesi ya da tıbbi, cerrahi tedavi gerektiren GİB yüksekliği durumu PKP sonrası oküler hipertansiyon veya PKP sonrası glokom olarak kabul edildi. İstatistiksel analiz için SPSS 22.0 for Windows programı kullanıldı. İstatistiksel alfa anlamlılık seviyesi p21 mmHg göz sayısı 177'dir. Bu gözlerin postoperatif ortalama GİB değerleri ortalama 27,0±5,9 idi. Alıcıların ileri yaşta olması (>50 yaş), PKP öncesi yüksek GİB seviyesi, diğer gözde glokom öyküsü, önceden geçirilmiş katarakt cerrahisi öyküsü, trepan çap farkının 0,25 mm olmaması, donör trepan çapının geniş olması, cerrahi sırasında ek işlem yapılması ve bu ek işlemlerden skleral fiksasyonla göz içi lens implantasyonuyla ön vitrektomi ile gonyosineşiolizis PKP sonrası glokomla ilişkili risk faktörleri olarak bulundu. PKP sonrası glokom gelişen olgularda medikal veya cerrahi tedavi sonrası GİB değerlerinde düşüş saptandı. Medikal tedavide en sık iki farklı anti-glokomatöz molekül kullanıldığı ve en sık α2-adrenerjik agonist sonrası GİB artışı gösterildi. Medikal tedavi öncesi yüksek GİB değeri, görme keskinliği seviyesinin düşük olması, cerrahi sırasında yapılan ek işlemlerden ön vitrektomi ile gonyosineşiolizisin medikal tedavide başarısızlığa yol açan risk faktörleri olarak bulundu. Uygulanan tedaviler sonrasında yaklaşık 1/3 göz daha sonra ek medikal veya cerrahi tedavi uygulanmadan takip edildi. Sonuç: PKP sonrası glokom veya oküler hipertansiyon keratoplasti sonrası iyi bilinen, sık görülen ve göz ardı edilmemesi gereken bir komplikasyondur. PKP sonrası glokom gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin belirlenmesi postoperatif GİB yüksekliklerinin sıkı takibini ve gerekliyse tedavisini sağlar böylece görme fonksiyonu ve greft saydamlığı korunur.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the incidence, risk factors and treatment outcomes of glaucoma or ocular hypertension after penetrating keratoplasty. Methods: We retrospectively analyzed 381 eyes of 365 patients who underwent penetrating keratoplasty between January 2012 and December 2021, followed in the Department of Ophthalmology, Ophthalmology Department of SBU Izmir Bozyaka Health and Practice Research Center. Detailed anamnesis and family histories of the patients were taken; The age, gender, surgical indications and systemic diseases of the recipients, and donor age were recorded. The best corrected visual acuity (BCVA) was measured using the Snellen chart. The sutures were removed from the patients and 1 week after that BCVA were taken. The values found were converted to minimum angle resolution logarithm values (logMAR) for statistical evaluation. Intraocular pressure was measured with Goldmann applanation tonometry before and after surgery. Detailed anterior segment examination with slit lamp and posterior segment examination with 90D lens was performed in cases with fundus reflex. B-mode ultrasonography was performed in cases where fundus reflex could not be obtained, and possible pathologies that could cause visual impairment were evaluated. Measuring IOP higher than 21 mmHg at least twice in the postoperative follow-ups or elevated IOP requiring medical and surgical treatment were considered as ocular hypertension after penetrating keratoplasty or glaucoma after penetrating keratoplasty. SPSS 22.0 for Windows program was used for statistical analysis. Statistical alpha significance level p21 mmHg eye count was 177. The mean postoperative IOP values of these eyes were 27.0±5.9 mmHg. The recipients who are older (>50 years), high IOP level before PKP, history of glaucoma in the other eye, history of previous cataract surgery, trephine diameter difference not 0.25 mm, donor trepane diameter large, additional operation during surgery, and this additional Among the procedures, scleral fixation, intraocular lens implantation, anterior vitrectomy, and goniosinechiolysis were found to be risk factors associated with glaucoma after penetrating keratoplasty. In patients who developed glaucoma after penetrating keratoplasty, a decrease in intraocular pressure values was detected after medical or surgical treatment. It was shown that two different anti-glaucomatous molecules were used most frequently in medical treatment and IOP increase was most common after α2-adrenergic agonist. High IOP value before medical treatment, low visual acuity level, anterior vitrectomy and goniosynechiolysis were found to be risk factors leading to failure in medical treatment. After the treatments, approximately 1/3 of the eyes were followed up without additional medical or surgical treatment. Conclusion: Glaucoma or ocular hypertension after penetrating keratoplasty is a well-known, common complication after keratoplasty and should not be ignored. Determining the risk factors that play a role in the development of glaucoma after PKP provides close monitoring and, if necessary, treatment of postoperative IOP elevations, thus preserving visual function and graft transparency.