Tıkanma sarılığı modeli oluşturulmuş ratlarda sistemik PRP (trombositten zengin plazma) tedavisinin karaciğer üzerine etkilerinin klinik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of systemic PRP (platelet-rich plasma) treatment on the liver in rats with obstructive jaundice model: A clinical and histopathological study
- Tez No: 860714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BİLGİN GÜLÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, trombositten zengin plazma, rat, karaciğer, Obstructive jaundice, platelet-rich plasma, rat, liver
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, tıkanma sarılığı oluşturulan deney hayvanlarında trombositten zengin plazmanın (TZP) sistemik uygulanmasındaki etkilerin, klinik ve histopatolojik bulgular eşliğinde değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dişi cinsiyet, Wistar Hannover cinsi, 250-300 gr ağırlığında, yaşları 10-12 hafta aralığında, 24 adet rat: Sham, Kontrol (Tıkanma sarılığı (TS) oluşturulması sonrası intraperitoneal serum fizyolojik), Tedavi (TS oluşturulması sonrası intraperitoneal TZP) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Cerrahi işlem sonrası 1. 4. ve 7. günlerde tedavi uygulandıktan sonra 14. günde sakrifiye edildi. Bulgular: Biyokimyasal parametrelerden ALT (p=0,04), LDH (p=0,001), lipaz (p=0,003), TNF-α (p=0,025) ve MDA (p=0,001) değerlerinde tedavi ve kontrol grupları arasında anlamlı fark saptandı. Histopatolojik incelemede tedavi grubunda kontrol grubuna göre karaciğerde portal inflamasyon, fibrozis, safra duktus hasarı ve duktüler proliferasyon ve kolestaz bulgularının anlamlı derecede gerilediği bulundu. İmmünohistokimyasal incelemede TZP içerisinde bulunan, HGF' nin ekspresyonunun kontrol grubunda tedavi grubuna göre, TGF-β ekspresyonunun tedavi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazla olduğu gözlendi. Sonuç: Tıkanma sarılığına karşı TZP tedavisinin klinik bulgularda iyileşme sağlaması dolayısıyla iyi bir tedavi seçeneği olacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, we aimed to evaluate the effects of systemic administration of platelet-rich plasma (PRP) in experimental animals with obstructive jaundice, accompanied by clinical and histopathological findings. Material and Method: Twenty-four female Wistar Hannover rats weighing 250-300 g, aged between 10-12 weeks, were divided into 3 groups: Sham, Control (intraperitoneal saline after creating obstructive jaundice (OJ)), Treatment (intraperitoneal PRP after creating OJ). Treatment was administered on days 1, 4, and 7 after surgery, and the rats were sacrificed on day 14. Results: Significant differences were observed between the treatment and control groups in biochemical parameters including ALT (p=0.04), LDH (p=0.001), lipase (p=0.003), TNF-α (p=0.025), and MDA (p=0.001). Histopathological examination revealed a significant reduction in portal inflammation, fibrosis, bile duct damage, ductular proliferation, and cholestasis in the liver of the treatment group compared to the control group. Immunohistochemical examination showed that the expression of HGF was higher in the control group compared to the treatment group, while the expression of TGF-β was significantly higher in the treatment group compared to the control group. Conclusion: We anticipate that PRP therapy against obstructive jaundice will be a good treatment option due to its improvement in clinical findings.