Majör depresyon tanılı kadın hastalarda ev içi/partner şiddetinin yeme tutumu, öfke ve intihar düşüncesi ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship between domestic/partner violence and eating attitudes, anger and suicidal ideation in female patients with major depression
- Tez No: 860717
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AKİL ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Major Depresif Bozukluk, Ev İçi Şiddet, Partner Şiddeti, Yeme Tutumu, Öfke, İntihar, Major Depressive Disorder, Domestic Violence, Partner Violence, Eating Attitudes, Anger, Suicide
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız majör depresif bozukluk tanılı kadın hastalarda ev içi/partner şiddetinin yeme tutumu, öfke ve intihar düşüncesiyle ilişkisini incelemektedir. Yöntem: Çalışmamıza Eylül 2023 – Ocak 2024 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran, DSM-5 kriterlerine göre Majör Depresif Bozukluk tanısı almış ve dahil edilme kriterlerini karşılayan kadın hastalar alınmıştır. Hastalar son bir yıl içinde partner şiddeti maruziyeti olan çalışma grubu (88 kişi) ve son bir yıl içinde partner şiddeti olmayan kontrol grubu (90 kişi) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Partner şiddeti maruziyeti Kadına Yönelik Şiddet Derecelendirme Ölçeği ile sorgulanmıştır. Katılımcılara ek olarak SCID-5-CV (DSM-5 İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme), Yeme Tutum Testi (YTT), Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (ÇBÖÖ), İntihar Düşüncesi Ölçeği (İDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Vaka grubunda kontrol grubuna kıyasla ÇBÖÖ, İDÖ, BDÖ ve BAÖ puanları istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Her iki grup arasında YTT puanları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. KYŞDÖ toplam puanı ÇBÖÖ, İDÖ, BDÖ ve BAÖ ile pozitif ilişkili bulunmuştur. Cinsel şiddet puanları YTT ile ilişkili bulunmuştur. ÇBÖÖ ve YTT arasında karşılıklı olarak pozitif korelasyon saptanmıştır. Eleştirilme faktörü YTT üzerine en çok etkisi olan alt faktör olarak bulunmuştur. ÇBÖÖ ile İDÖ arasında pozitif korelasyon görülmüştür, kendine yönelik öfke faktörü İDÖ üzerinde en çok etkili olan faktör olarak gözlenmiştir. YTT, ÇBÖÖ ve İDÖ üzerinde BDÖ ve BAÖ sırasıyla yüksek ve orta güzeyde etkili bulunmuştur. Sonuç: Araştırmamız, eş/partner şiddeti gören depresif kadınlarda öfke, yeme tutumu ve intihar düşüncesi arasındaki ilişkinin beraber incelenmesi açısından önemlidir. Özellikle, şiddetin sonucu olarak ortaya çıkan öfkenin incelendiği çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, bu konuda literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmamızın sonuçları, şiddetli depresyon, intihar riski ve yüksek öfke düzeyine sahip kadın hastalarda eş/partner şiddetinin sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Bu bulgular, şiddetin sonuçlarına ilişkin farkındalık oluşturmanın ve şiddete karşı daha etkili müdahale stratejileri geliştirmenin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between domestic/partner violence and eating attitudes, anger and suicidal ideation in female patients with major depressive disorder. Method: Female patients who were admitted to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Psychiatry Outpatient Clinic between September 2023 and January 2024, diagnosed with Major Depressive Disorder according to DSM-5 criteria and who met the inclusion criteria were included in our study. The patients were divided into two groups: the study group (88 patients) who had been exposed to partner violence in the last year and the control group (90 patients) who had not been exposed to partner violence in the last year. Exposure to partner violence was questioned with the The Severity of Violence Against Women Scale (SVAWS). In addition, SCID-5-CV (Structured Clinical Interview for DSM-5), Eating Attitude Test (EAT), Multidimensional Anger Inventory (MAI), Suicidal Ideation Scale (SIS), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) were administered to the participants. Results: Compared to the control group, the scores of the case group were found to be statistically higher in the MAI, SIS, BDI and BAI. There was no significant difference between the EAT scores of both groups. The total score SVAWS was found to be positively correlated with the MAI, SIS, BDI and BAI. Sexual violence scores were found to be correlated with EAT. There was a mutual positive correlation between the MAI and the EAT. The criticism factor was found to be the sub-factor with the highest effect on EAT. There was a positive correlation between the MAI and the SIS, and the self-directed anger factor was found to be the most influential factor on the SIS. BDI and BAI were found to be highly and moderately influential on EAT, MAI and SIS, respectively. Conclusion: Our study is important in terms of examining the relationship between anger, eating attitudes and suicidal ideation in depressed women experiencing intimate partner violence. Especially considering the scarcity of studies examining anger as a result of violence, it is thought to contribute to the literature on this subject. The results of our study show that spousal/partner violence should be questioned in female patients with severe depression, suicide risk and high anger levels. These findings reveal the importance of raising awareness about the consequences of violence and developing more effective intervention strategies against violence.