1-4 yaş arası çocuğa sahip sağlık çalışanı annelerin tuvalet eğitimi konusundaki bilgi ve tutum düzeyleri ile bu düzeyleri etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of the information and attitude levels of health workers who have children aged 1-4 regarding toilet training, and the factors influencing these levels
  1. Tez No: 860735
  2. Yazar: BURCU KARAMEŞE AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Farkındalık, Tuvalet Eğitimi, Ebeveyn Davranışı, Mother, Awareness, Toilet Training, Parental Behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık çalışanları, ailelerin çocuklarına sağlıklı tuvalet eğitimi yaklaşımında bulunmaları konusunda önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu çalışma, sağlık sektöründe çalışan annelerin 1-4 yaş arası çocuklarına yönelik tuvalet eğitimi bilgi düzeylerini ve tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Sağlık çalışanı annelerin bu konudaki genel tutumu ve ilişkileri anlamak, tuvalet eğitimi konusunda daha etkili destek ve kaynakların geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte planlanan çalışmamız, 01.07.2023 ile 01.09.2023 tarihleri arasında 2 aylık bir periyotta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde aktif olarak çalışan, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 205 sağlık çalışanı anneyi içermektedir. Sağlık çalışanı annelere yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, meslek gibi sosyodemografik özelliklerini tanımlamak amacıyla sorulan soruların ardından, İpek Ciğer tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan Tuvalet Eğitimi Bilgi Tutum Ölçeği'ni de içeren 50 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, çocuklara verilen tuvalet eğitiminin başlangıç yaşının ortalama 24,75±6,91 ay olduğunu bulmuştur. Katılımcıların çok az bir kısmı (%0,9) 18 aydan önce, %11,2'si 18-24 ay arasında, %17,07'si 25-30 ay arasında ve çoğunluk (%70,8) 30 aydan sonra tuvalet eğitimine başlamıştır. Anne yaşı, aile geliri ve eğitim seviyesi yükseldikçe, çocuklara tuvalet eğitimi verilme yaşı da yükselmektedir. Çalışan anneler genellikle çalışmayanlara kıyasla çocuklarına daha geç tuvalet eğitimi vermektedirler. Erkek çocukları kızlara kıyasla daha geç tuvalet eğitimine başlamakta, bu da cinsiyetin tuvalet eğitimi sürecinde dikkate alınması gereken bir faktör olduğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan annelerin ölçek puanı ortalaması 112,49±11,87 puan olarak yüksek çıkmış, bu da sağlık çalışanı annelerin tuvalet eğitimi konusunda iyi bir bilgi seviyesine sahip olduklarını göstermektedir. Bilgi edinme yöntemleri açısından, annelerin %48,3'ü internetten, %56,8'i aile büyüklerinden, %25,9'u ise kitaplardan yararlanmıştır. İnternetin tercih edilme nedeni erişim kolaylığı ve hızı olabilir. Ancak, farklı kaynaklardan edinilen bilginin annelerin bilgi tutum ölçeğindeki puanları üzerinde belirleyici bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Araştırma, sağlık sektöründe çalışan annelerin tuvalet eğitimi konusundaki yaklaşımlarını ve bilgi düzeylerini incelemektedir. Bu annelerin profesyonel bilgi birikimlerinin çocuklarının tuvalet eğitimi sürecine nasıl yansıdığını anlamak, hem aile dinamikleri hem de sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından önem taşımaktadır. Araştırma, bilinçli ebeveynliğin ve çocuk gelişiminin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamakta ve sağlık çalışanı annelerin deneyimleriyle hem spesifik bir grup hem de genel olarak toplum için önemli bilgiler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Health workers play an important role in helping families adopt a healthy approach to toilet training their children. This study aims to examine the toilet training knowledge and attitudes of mothers working in the health sector towards their children aged 1-4. It aims to understand the general attitudes and relationships of healthcare worker mothers on this issue and to contribute to the development of more effective support and resources on toilet training. Materials and Methods: Our study, planned as a single-center, cross-sectional and descriptive study, was conducted on 205 healthcare professionals who actively worked at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study, in a 2-month period between 01.07.2023 and 01.09.2023. includes the mother. Following the questions asked to healthcare worker mothers to define their sociodemographic characteristics such as age, gender, education level and profession, a 50-question survey was administered, including the Toilet Training Information Attitude Scale, whose validity and reliability study was conducted by İpek Ciğer. Results: Our study found that the average starting age of toilet training given to children was 24.75±6.91 months. A very small number of participants (0.9%) went to toilet before 18 months, 11.2% between 18-24 months, 17.07% between 25-30 months and the majority (70.8%) after 30 months. started his education. As the mother's age, family income and education level increase, the age at which children are given toilet training also increases. Working mothers generally give their children toilet training later than non-working mothers. Boys start toilet training later than girls, which shows that gender is a factor that should be taken into account in the toilet training process. The average scale score of the mothers participating in the study was high as 112.49±11.87 points, which shows that healthcare worker mothers have a good level of knowledge about toilet training. In terms of methods of obtaining information, 48.3% of mothers used the internet, 56.8% from family elders, and 25.9% from books. The reason why the internet is preferred may be its ease of access and speed. However, it was observed that the information obtained from different sources did not have a decisive effect on the mothers' scores on the information attitude scale. Conclusıon: The research examines the approaches and knowledge levels of mothers working in the health sector regarding toilet training. Understanding how these mothers' professional knowledge is reflected in their children's toilet training process is important for both family dynamics and the quality of health services. The research aims to contribute to the understanding of conscious parenting and child development and aims to provide important information for both a specific group and the society in general through the experiences of healthcare worker mothers.