Okul öncesi eğitime devam eden çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçilik düzeylerinin çocukların sorumluluk davranışlarına etkisi
The effect of parents' levels of perfectionism on the responsibility behaviors of preschool children
  1. Tez No: 860909
  2. Yazar: AÇELYA AYLA ÜLGENAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEMAN ELİF AYBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Sorumluluk Davranışları, Ebeveyn Tutumları, Perfectionism, Responsibility Behaviors, Parenting Attitudes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, İstanbul ilindeki Bahçeşehir özel anaokulları evreninde gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Bahçeşehir ilçesinde bulunan Bahçeşehir Oyun Bahçesi Anaokulu ve Bahçeşehir Kemer Kids Anaokulu'ndan seçilen 217 katılımcı üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların anket yanıtları, SPSS for Windows 25.00 ve AMOS 24.0 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda araştırma, iki ana ölçek olan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMO) ve Okul öncesi Çocuklar için Sorumluluk Ölçeği (OS) üzerine odaklanmıştır. Bu ölçeklerin geçerliliği ve güvenilirliği, Cronbach's alpha ve Birleşik güvenilirlik ile Açıklanan ortalama varyans (AVE) değerleri hesaplanarak ölçülmüştür. Ayrıca, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMO) alt boyutlarının, Çocuklar için Sorumluluk Ölçeği (OS) alt boyutlarına etkisi gözlenen değişkenlerle yol analizi modelleri ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çok boyutlu mükemmeliyetçilik alt boyutlarının, okul öncesi çocukların sorumluluk davranışları üzerinde farklı etkileri olduğu görülmüştür. Özellikle yaşam ortamına karşı sorumluluklar alt boyutu üzerinde, Hata Yapma Endişesi ve Yaptığından Emin Olamama alt boyutlarının artmasının çocukların sorumluluklarını azalttığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, Kişisel Standartlar alt boyutunun artmasının, yaşam ortamına karşı sorumlulukları artırma eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma, çok boyutlu mükemmeliyetçilik alt boyutlarının okul öncesi çocukların sorumluluk davranışlarını etkileyebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, ebeveynlerin bu faktörleri göz önünde bulundurarak çocuklarının sorumluluk davranışlarını desteklemeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in the universe of private preschools in Istanbul, Turkey. The sample consisted of 217 participants selected from Bahçeşehir Play Garden Preschool and Bahçeşehir Kemer Kids Preschool, located in the Bahçeşehir district. The survey responses of the participants were analyzed using SPSS for Windows 25.00 and AMOS 24.0 software. In this context, the research focused on two main scales: the Multidimensional Perfectionism Scale (ÇBMO) and the Responsibility Scale for Preschool Children (OS). The validity and reliability of these scales were measured by calculating Cronbach's alpha, composite reliability, and the average variance extracted (AVE) values. Furthermore, the study examined the impact of the sub-dimensions of the Multidimensional Perfectionism Scale (ÇBMO) on the sub-dimensions of the Responsibility Scale for Preschool Children (OS) using path analysis models. According to the research results, it was observed that the sub-dimensions of multidimensional perfectionism had different effects on the responsibility behaviors of preschool children. Particularly, an increase in the sub-dimensions of Concerns Over Mistakes and Doubt About Actions was found to decrease children's responsibilities towards their living environment. On the other hand, an increase in the Personal Standards sub-dimension tended to increase responsibilities related to the living environment. In conclusion, this research demonstrates that the sub-dimensions of multidimensional perfectionism can influence the responsibility behaviors of preschool children. Therefore, it is important for parents to consider these factors when supporting their children's responsibility behaviors.