Okul öncesi eğitime devam eden 48-60 aylık çocukların ebeveynlerinin teknoloji kavramına ilişkin metaforlarının incelenmesi
Investigating the metaphors of the parents of the 48–60-month-old children continuing preschool education regarding the concept of technology
  1. Tez No: 699224
  2. Yazar: GÖNÜL FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YEŞİM ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Metafor, Teknoloji, Ebeveyn, Çocuk, Uzaktan Eğitim, Preschool education, Metaphor, Technology, Parent, Child, Distance Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitime devam eden 48-60 aylık çocukların ebeveynlerinin teknoloji ile ilgili yaklaşımlarının metaforlar aracığıyla belirlenmesidir. Araştırmanın deseni durum çalışmasıdır. Araştırmanın katılımcıları, İstanbul Başakşehir'de bulunan MEB'e bağlı bir devlet anaokulunda öğrenim gören 48-60 aylık çocukların anne ve babalarından oluşmaktadır. Araştırmada okul öncesi eğitime devam eden çocukların ebeveynleri arasından 150 anne-baba araştırmaya katılmaya gönüllü olmuştur. 10 katılımcının verilerinin geçersiz olması nedeniyle 70 anne ve 70 baba olmak üzere 140 ebeveynden veriler toplanmıştır. Yapılan bu nitel çalışmada okul öncesi eğitimde çocuğu olan ebeveynlere demografik bilgi formu verilmiş, Teknoloji … gibidir. Çünkü … sorusu sorulmuştur. Devamında, Covid19 salgını başladığından dolayı pandemi ilan edilmiştir. Pandemide uzaktan eğitimle tanışan ebeveynlerin sınırlı bir kısmına ek soru olarak Uzaktan eğitimde teknoloji… gibidir. Çünkü … sorusu sorulmuş, ebeveynlerin uzaktan eğitimde teknoloji algıları da nitel olarak araştırılmıştır. Ebeveynlerin demografik özelliklerinin teknolojiye olan yaklaşımlarında farklılık gösterip göstermediği içerik analizi ile ele alınmıştır. Araştırmaya katılan 140 ebeveyn 111 farklı metafor oluşturmuştur. Toplanan veriler dokuz kategoriye ayrılmıştır ve bu kategoriler ebeveynlerin demografik bilgilerine göre içerik analizi ile analiz edilmiştir. Ebeveynler en fazla fayda-zarar olarak teknoloji kategorisinde metafor oluşturmuştur. Oluşturulan metaforlar arasında fayda-zarar olarak teknoloji kapsamında olan ilaç ve daha sonra ihtiyaç olarak teknoloji kategorisinde su en çok kullanılan metaforlar olmuştur. Diğer yandan ebeveynlerin uzaktan eğitimde teknoloji kavramına yönelik de çoğunlukla olumlu metaforlar oluşturduğu görülmüştür. Buna göre Pandemi nedeniyle okullarına gidemeyen ve eğitimlerine okulda devam edemeyen öğrenciler ve öğretmenler için uzaktan eğitim sisteminde teknoloji adeta kurtarıcı olmuştur. Ulaşılan sonuçlar, mevcut literatür temelinde derinlemesine tartışılmış ve gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the technology-related approaches of the parents of 48-60-month-old children attending preschool education through metaphors. The design of the research is case study. The participants of the research consist of the parents of 48–60-month-old children studying in a public kindergarten affiliated to the Ministry of National Education in Başakşehir, Istanbul. Among the parents of children attending pre-school education, 150 parents volunteered to participate in the research. Due to the invalid data of 10 participants, data were collected from 140 parents, including 70 mothers and 70 fathers. In this qualitative study, a demographic information form was given to parents who had children in pre-school education, Technology is like … Because … the question has been asked. Subsequently, a pandemic was declared due to the onset of the Covid19 outbreak. As an additional question to the limited part of the parents who met with distance education in the pandemic, it is like technology in distance education. Because the question of … was asked, and parents' perceptions of technology in distance education were also qualitatively investigated. Whether the demographic characteristics of the parents differ in their approaches to technology was discussed with content analysis. 140 parents participating in the study has created 111 different metaphors. The collected data were divided into nine categories and these categories were analyzed by content analysis according to the demographic information of the parents. Parents created a metaphor in the technology category as the most benefit-harm. Among the metaphors created, the most used metaphors were medicine, which is within the scope of technology as a benefit-harm, and then water in the category of technology as a need. On the other hand, it was seen that parents mostly created positive metaphors for the concept of technology in distance education. Accordingly, technology has been a savior in the distance education system for students and teachers who could not go to school and continue their education at school due to the Pandemic. The results have been discussed in depth based on the existing literature and necessary recommendations have been given.