Okul öncesi eğitime devam eden çocukların kaygıları ile ebeveynlerinin kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the concerns of children in preschool education and their parents' concerns
  1. Tez No: 556143
  2. Yazar: AHMET BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk kaygısı, Ebeveyn kaygısı, Okul öncesi, Children anxiety, parental anxiety, pre-school
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kaygı, kaynağı belirsiz olan, belirli bir süre devam eden endişe durumu olarak ortaya çıkar. Kaygı insanların günlük hayatlarında sık sık ve farklı düzeylerde yaşadıkları duygu durumu olarak adlandırılabilir. Hem okul öncesi dönem çocuklarında ve hem de onların ebeveynlerinde farklı zamanlarda farklı düzeylerde kaygıya rastlanmaktadır. Kaygı ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Ancak ebeveyn kaygıları ile çocuk kaygılarının birlikte çalışıldığı araştırmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Yapılan bu araştırma, çocuklarının kaygıları ile ebeveynlerin kaygıları arasındaki ilişkiyi, bunları etkileyen çeşitli değişkenleri ortaya koyması bakımından önemlidir. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden çocukların ve ebeveynlerinin kaygılarının çeşitli demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi ve çocukların kaygıları ile ebeveynlerinin kaygıları arasında bir ilişki olup olmadığının ortaya konmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu okul öncesi eğitime devam eden 468 çocuk ve onların ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; çocuk ve ebeveyn bilgi formları ile Okul Öncesi Kaygı Ölçeği ve Yetişkinlik Ayrılma Anksiyetesi Anketi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılmadığından verilerin analizinde; non-parametrik testlerden Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spaerman RHO'su kullanılmıştır Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; kız çocukların kaygı düzeyleri erkek çocuklardan anlamlı derecede yüksektir. Ayrıca çocukların okul öncesi eğitime devam süresi arttıkça kaygı düzeylerinin azaldığı ve öğrenim düzeyi yüksek ebeveynlerin daha az kaygılı çocuklar yetiştirdikleri görülmüştür. Ebeveynlerin kaygı düzeylerine ilişkin bulgularda ise; annelerin babalara göre daha kaygılı oldukları, eğitim düzeyi ve gelir durumu yüksek ebeveynlerin kaygı düzeylerinin düşük olduğu bulgusu el edilmiş ve ebeveyn kaygıları ile çocuklarının kaygıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Anxiety arises as a state of concern with uncertain origin and persisting for a certain period of time. Anxiety can be defined as the state of emotion that people often experience at different levels in their daily lives. Both pre-school children and their parents have different levels of anxiety at different times. Numerous studies have been conducted on anxiety. However, it is seen that there are limited number of studies in which parental anxiety and child anxiety are studied together. This research is important in terms of revealing the relationship between the concerns of their children and parents' concerns and the various variables that affect them. The aim of this study is to determine whether the anxiety of the children and their parents attending preschool education differ according to various demographic characteristics and to determine whether there is a relationship between the concerns of the children and their parents. The study group of the research is consisted of 468 children in preschool and their parents. As a data collection tool in the research; child and parent information forms, Preschool Anxiety Scale and Adult Separation Anxiety Questionnaire were used. Since the data is not normally distributed; from the non-parametric tests, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spaerman RHO were used. According to the findings; the anxiety level of girls is significantly higher than that of boys. In addition, it has been seen that as the duration of pre-school education of children increased, anxiety levels decreased and parents with higher education level raised less anxious children. In the findings regarding the anxiety levels of the parents; it has been that mothers were more anxious than fathers, the level of anxiety of the parents with high education and income is low and a positive and significant relationship is found between parental anxiety and the anxiety of their children.